Verhaal uit de praktijk: acupunctuur bij hartritmestoornissen


Enige tijd geleden bezocht een man van begin 70 mijn praktijk in verband met hartritmestoornissen. Deze klachten waren continu aanwezig en werden erger bij inspanning. Hij was hiervoor onder behandeling bij een cardioloog, en er was voor cliënt een cardioversie gepland.

(Een cardioversie is een behandeling waarbij door het geven van een elektrische impuls aan het hart het normale hartritme kan worden hersteld).

acupunctuur hartritmestoornissen

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Een polsdiagnose is een vast onderdeel van een consult Chinese geneeskunde. Tijdens de 1e afspraak constateerde ik een ‘Cu Mai’ pols, een onregelmatige, snelle en overslaande hartslag.

De tongdiagnose, een bevende tong, met geel beslag op het achterste deel van de tong, wees op Hitte in de Onderste Warmer en Wind.

Acupunctuur kan een goede therapie zijn bij hartklachten

Belangrijk is dat ook de huisarts en/of cardioloog de klachten in kaart heeft gebracht. Acupunctuur kan dan worden gekozen als aanvullende of preventieve behandeling

Mijn behandeling was gericht op het kalmeren van het Hart, het klaren van Wind, versterken van Nier(yin), openen van de borst.

In 3 weken tijd heeft hij vier behandelingen acupunctuur ondergaan, waarna de situatie sterk is verbeterd. Hij had veel meer energie, minder last van klachten, kon beter fietsen enz.

De cardioloog heeft hem opnieuw onderzocht, de onregelmatigheid in het hartritme is verdwenen, de cardioversie is afgeblazen….een pak van zijn hart.