Verhaal uit de praktijk: acupunctuur bij hartritmestoornissen


Acupunctuur hartritmestoornissen Een man van begin 70 bezocht mijn praktijk in verband met hartritmestoornissen. Deze klachten waren continu aanwezig en werden erger bij inspanning. Hij was hiervoor onder behandeling bij een cardioloog, en er was voor cliënt een cardioversie gepland.

(Een cardioversie is een behandeling waarbij door het geven van een elektrische impuls aan het hart het normale hartritme kan worden hersteld).

acupunctuur hartritmestoornissen

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Een polsdiagnose is een vast onderdeel van een consult Chinese geneeskunde. Tijdens de 1e afspraak constateerde ik een ‘Cu Mai’ pols, een onregelmatige, snelle en overslaande hartslag.

De tongdiagnose, een bevende tong, met geel beslag op het achterste deel van de tong, wees op Hitte in de Onderste Warmer en Wind.

Mijn behandeling was gericht op het kalmeren van het Hart, het klaren van Wind, versterken van Nier(yin), openen van de borst.

In 3 weken tijd heeft hij vier behandelingen acupunctuur ondergaan, waarna de situatie sterk is verbeterd. Hij had veel meer energie, minder last van klachten, kon beter fietsen enz.

De cardioloog heeft hem opnieuw onderzocht, de onregelmatigheid in het hartritme is verdwenen, de cardioversie is afgeblazen….een pak van zijn hart.

Acupunctuur kan een goede therapie zijn bij hartklachten

Belangrijk is dat ook de huisarts en/of cardioloog de klachten in kaart heeft gebracht. Acupunctuur kan dan worden gekozen als aanvullende of preventieve behandeling

De diagnose volgens de Chinese geneeskunde bij hartritmestoornissen

Als acupuncturist probeer ik de algehele conditie van de Qi in de meridianen in kaart te brengen en aan de hand daarvan een behandelplan op te stellen. Bij het stellen van een diagnose zal ik ook vragen naar bijkomende symptomen zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid of flauwvallen.

Vaak zijn de Lever-meridiaan en Hart-meridiaan betrokken
Enkele voorbeelden:

  • Een onevenwichtige Hart-Qi kan resulteren in hartritmestoornissen, zoals een onregelmatige hartslag.
  • De Lever-Qi is verantwoordelijk voor het bevorderen van de soepele stroom van Qi in het hele lichaam. Een disbalans in de Lever-Qi kan de circulatie van energie verstoren, wat kan leiden tot hartproblemen, waaronder hartritmestoornissen.
  • Hart-yin: Yin en yang zijn tegengestelde maar complementaire krachten in het lichaam. Yin vertegenwoordigt de koele, rustige en voedende aspecten. Een tekort aan Hart-yin kan ervoor zorgen dat het hart niet goed gevoed wordt, waardoor het moeilijk wordt om een regelmatige hartslag te behouden