Bloemkool als Hollandse superfood
Een soep met pit, door het gebruik van de verschillende specerijen en het spaanse pepertje. Wees niet bang dat de soep te heet wordt, als je de spaanse peper zachtjes bakt of stooft verliest het een groot deel van zijn scherpte.
Bloemkool dankt zijn naam aan de delen die we eten, namelijk de bloemknoppen. Tijdens het groeien worden ze afgedekt door de groene bladeren. Er kan dan geen zonlicht bij de knoppen komen, waardoor ze wit blijven.

Deze witte groente wordt vaak overschaduwd door zijn groene familielid, broccoli. Het bevat geen bladgroen, maar genoeg andere gezonde stofjes om het tot een superfood uit te roepen.
Kool bevat veel zwavel, wat zuiverend werkt voor je lichaam
De wat nare lucht die vrijkomt als bloemkool te lang wordt gekookt, dankt het aan zwavel, een prima ontgifter van het lichaam. Door een halve citroen toe te voegen aan het kookwater heb je minder last van de koollucht. Er zit veel vitamine C in bloemkool, evenals mangaan en carotenoïden. Deze werken als bestrijder van vrije radicalen. De Chinese geneeskunde classificeert bloemkool als koelend, en gericht op de meridianen Dunne Darm, Dikke Darm en Milt.

Ingrediënten
bloemkool, groenten of kippenbouillon, kokosmelk, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 spaanse peper, stukje gemberwortel van 1 cm, (sesam) olie, Specerijen van elk een theelepel: komijn, kerrie, kurkuma, verse gehakte koriander
Optioneel: garnalen
Bereidingswijze
De bloemkool wassen en in roosjes verdelen.
Ui, knoflook en gember schillen en in kleine stukjes snijden. Spaanse peper ontdoen van zaadlijsten en eveneens fijn maken.
Uien, knoflook, gember en peper in de olie aanbraden. Specerijen toevoegen en meefruiten.
Bloemkool en bouillon toevoegen. Laat 15-20 minuten zacht koken.
Wat stukjes bloemkool uit de pan halen en de soep pureren. Voeg kokosmelk en de stukjes bloemkool weer toe en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Opdienen met gehakt korianderblad en garnalen.
