Volgens de Chinese geneeskunde is er een verbinding tussen het Hart en de baarmoeder via de Bao Mai meridiaan.

De Bao Mai meridiaan  is zeer gevoelig voor emotionele stress en angst. Als je sterke emoties voelt, kan dit invloed hebben op het Hart en ook op het functioneren van de baarmoeder.

De klassieke geschriften uit de Chinese Geneeskunde zeggen hierover dat als de Qi van het Hart niet naar de baarmoeder stroomt, dit verstoringen kan geven in de menstruatie en de vrouwelijke voortplantingsorganen. Emoties beïnvloeden als het ware de ‘ontvankelijkheid’ van de baarmoeder

Misschien heb je zelf ook wel gemerkt dat je menstruatie veranderde of uitbleef na een stressvolle gebeurtenis of ziekte.

Bao Mai Meridiaan

De Bao Mai tijdens de vruchtbare levensfase

In deze fase krijgt de baarmoeder de meeste aandacht van het lichaam om de menstruatiecyclus en voortplanting te ondersteunen. De Qi en het Bloed stromen bij jonge vrouwen voornamelijk naar de baarmoeder.

Het is een levensfase die wordt gekenmerkt door een overvloed aan Yin-energie (voedend en koelend) en Bloed. Dit is essentieel voor een probleemloze, gezonde menstruatie

De Bao Mai tijdens de overgang

In de Chinese geneeskunde wordt de overgang gezien als een periode waarin de Qi en het Bloed in het lichaam van richting veranderen.

Een van onze docenten beschreef het als een soort van tuimelaar die op een bepaald punt omkeert.

De focus verschuift van de voortplantingsorganen naar het Hart.  Dit wordt gezien als een natuurlijk fenomeen, waarbij de functie van de baarmoeder minder belangrijk wordt en de Hart-energie meer centraal komt te staan.

De energie die voorheen naar de baarmoeder ging, wordt nu meer gericht op het Hart

Als tijdens de overgang de bloedstroom naar het Hart onvoldoende is,
of er is een tekort aan Yin zie je dat terug in symptomen als
emotionele disbalans, opvliegers, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

De Chinese geneeskunde ziet de overgang als een  transformatieproces dat de ziel voedt en  wijsheid brengt

Nu de stroom van richting is veranderd opent de vitale energie zich nu naar het Hart, wat bijdraagt aan innerlijke groei en wijsheid. Als vrouw ervaar je emotionele stabiliteit en welzijn, wanneer de Qi vrij en harmonieus door de Bai Mai meridiaan naar het Hart stroomt.

Deze fase markeert niet alleen het einde van je vruchtbare jaren, maar ook het begin van een periode waarin vrouwen hun ervaring en kennis doorgeven aan jongere generaties.

In China en ook in een aantal andere culturen word je na de overgang als wijs beschouwd, gerespecteerd als bron van kennis en ervaring, en verdien je een eervolle plaats in de samenleving