Haal de kou uit je lichaam met moxa – een weldadig warme behandeling

 

Moxa-therapie is zeer effectief bij mensen die leiden aan koude handen en voeten en mensen die problemen hebben bij koude en/of vochtige weersomstandigheden. Ben jij kouwelijk van aard en kunnen de zomers voor jou niet warm genoeg zijn? Dan is dit waarschijnlijk een heerlijke behandeling voor jou.

Moxa is het toepassen van warmte op een bepaald gebied of punt op het lichaam. De term ‘moxibustion’ is afgeleid van het Japanse woord ‘Mogusa, wat ‘brandend kruid’ betekent. Moxa is afkomstig van het kruid Artemisia Vulgaris, bij ons beter bekend als bijvoet.

Het is een aanvulling op een acupunctuurbehandeling en het wordt toegepast op acupunctuurpunten. Hierdoor verspreid de warmte zich via de meridianen door het hele lichaam.

Moxa bij stuitligging

Ben je zwanger en ligt je kindje in stuitligging, dan kan moxa helpen om met het hoofdje naar beneden te gaan liggen. Wanneer een baby tijdens de bevalling niet met het hoofd, maar met zijn achterwerk of voeten naar beneden ligt, leidt dit tot risico’s voor de gezondheid van de moeder en de baby.

Een behandeling op een specifiek acupunctuurpunt, blaas 67 kan ervoor zorgen dat de baby vóór de bevalling ‘spontaan’ draait.

Blaas 67 ligt bij de hoek van de nagel van de kleine teen. Je kunt het punt zelf stimuleren door er zachtjes in te knijpen.

Het beste is om onder begeleiding van een acupuncturist moxa toe te passen. Met een moxastick wordt het punt verwarmd, waardoor er energie naar het bekken en de baarmoeder wordt gestuurd. Dit zorgt voor beweging en moedigt de baby aan om te draaien.

Starten rond week 34 is het meest effectief

Door een moxa behandeling wordt warmte en energie toegevoegd

Gedurende een aantal minuten wordt een acupunctuurpunt of gebied op het lichaam verwarmt met een moxastick. Een moxastick is een soort sigaar die wordt aangestoken en bij de huid wordt gehouden.

Al sinds de uitvinding van vuur ontdekte men dat warmte afkomstig van vuur verwarmend en heilzaam was. Hete stenen of zand werd in dierenhuiden gewikkeld en als lokaal compres gebruikt.

Het is een traditioneel Chinese therapie die zou zijn ontstaan in Noord-China en Mongolië, waar de winters worden gedomineerd door extreme kou en ijzige wind.

De intense warmte die moxa geeft dringt diep door in het lichaam. Hierdoor vermindert pijn, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, ontspannen de spieren en worden blokkades in het lichaam opgeven.