Groentebouillon maken

De basis voor elke soep is een bouillon. Zelf een heerlijke groentebouillon maken is eenvoudig en mits je de juiste ingredienten gebruikt gezonder dan bouillonblokjes

In de meeste bouillonblokjes zit heel veel zout en bovendien  een flinke hoeveelheid mononatriumglutamaat (E621) ofwel vetsin, wat slecht is voor de gezondheid. Het heeft onder andere een eetlustverhogende werking, omdat het de hormoonhuishouding kan ontregelen.

De kracht van een goede bouillon volgens de Chinese geneeskunde

Ondersteunt de spijsvertering
Harmoniseert het lichaam
Genereert vitale Qi
Versterkt de organen

recept groentebouillon basis

Maak gerust een grote pan en bewaar deze in porties in de diepvries. De groentebouillon is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel voedzaam.
Deze bouillon levert je volop gezonde voedingsstoffen, op een zeer makkelijke manier en is bovendien licht verteerbaar.

Het is een heerlijke groentendrank, maar kan ook worden gebruikt als basis voor een soep, waar je nog allerlei ingrediënten aan kunt toevoegen.

Ingrediënten basisbouillon

Kies uit enkele van de volgende groenten of gebruik ze allemaal (bij voorkeur biologisch)

wortel en wortelloof
hele prei
knolselderij
bleekselderij
venkel
peterselie
verse gember
tijm, laurier, knoflook

Bereidingswijze

De groente grof snijden, en toevoegen aan pan met koud water. Aan de kook brengen en zachtjes laten sudderen. Hoe langer de bouillon opstaat, hoe meer sappen er vrij komen.

Aan het eind alles zeven en vervolgens op smaak brengen met zeezout, stevia (zoetmiddel) en verse tuinkruiden.

groentebouillon chinese geneeskunde

Vijf elementen

Werking: neutraal en reinigend: Heeft positieve werking op Lever, Milt en Maag etc. Ondersteunt de spijsvertering.
Wortel is zoet en versterkt de Maag en Milt, verbetert de leverfunctie en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Het loof is bitter en zorgt voor een mineraalrijke toevoeging aan de bouillon. Peterselie werkt ontgiftend en drijft vocht af en is eveneens een goede bron van mineralen. Selderij is scherp, koelt de lever, verbetert de spijsvertering en helpt vocht af voeren.

Om het element Hout en de smaak zuur te vertegenwoordigen is er een in stukjes gesneden citroen aan toegevoegd. Ook de schil is meegekookt, dit zorgt voor een licht-bittere smaak. Bovendien bevordert citrusschil de spijsvertering.