Tongdiagnose

Pols en tongdiagnose – chinese geneeskunde: Vaak vinden mensen het een beetje gek om hun tong uit te steken tijdens een consult acupunctuur of chinese kruiden. In de chinese geneeskunde is de tongdiagnose, net als de polsdiagnose echter een belangrijk onderdeel van het onderzoek/vraaggesprek. Het kan veel informatie geven over de gezondheidstoestand van iemand.

De tongdiagnose is een goede, betrouwbare en objectieve manier van waarnemen. Er wordt gekeken naar vorm, kleur, glans en tongbeslag. Elk orgaan heeft zijn eigen zone op de tong: het hart vinden we terug op de tongpunt, de longen vlak achter de hartzone. De energie van lever en galblaas nemen we waar aan de zijkant van de tong. De maag en milt bevinden zich in het midden en helemaal vanachter op de tong situeert zich de nierzone.

tongdiagnose

De tong heeft een speciale relatie met het Hart

De tong heeft een speciale relatie met het Hart, in de chinese geneeskunde zegt men dat het Hart opent in de tong. Je vind dit ook terug in het ‘westerse’ spreekwoord ‘het hart op de tong hebben’. Dus zeggen wat je denkt, openhartig zijn.

Via de tongdiagnose en de polsdiagnose krijgt de therapeut op een eenvoudige manier een goed beeld van de interne toestand van de patiënt.

Polsdiagnose

Net als de tong, kan er ook een hoop informatie uit de polsdiagnose worden gehaald. Hierbij gaat het niet enkel om het aantal slagen per minuut, er is veel meer te voelen. De kwaliteit van de pols geeft een beeld over de algehele gezondheid en het energielevel van de persoon in kwestie.

De verschillende posities op de pols corresponderen met de verschillende organen en orgaanfuncties. Is de pols snel, langzaam of onregelmatig ? Is de pols zwak of juist heel sterk ? Goed voelbaar of juist heel lastig te onderscheiden ? Er zijn wel 28 verschillende polskwaliteiten, dus vaak is jarenlange oefening en ervaring nodig om de polskwaliteit goed te kunnen identificeren.