Onze grootmoeders wisten het wel: ben je zwaar verkouden of heb je last van griep: hete kippensoep, met groenten en kruiden helpt.

Gember-kippensoep is de perfecte remedie als je weerstand wel wat hulp kan gebruiken.
In China is het heel gebruikelijk om kippensoep te eten als je ziek bent. Ook Joodse moeders geven hun kroost al eeuwenlang een heerlijk soepje bij een dreigende verkoudheid of grieperigheid.

De kippenbouillon maak je door biologische kippenbouten (of de hele kip) een paar uur zachtjes te laten trekken (hoe langer hoe beter). Er komt dan een aminozuur vrij (cysteïne) dat een ondersteunende werking heeft op het immuunsysteem. Ook zorgt het dat slijm wordt verdund, zodat je dit makkelijker kunt ophoesten. De botten bevatten ook mineralen calcium, magnesium en zink wat ook weer bijdraagt aan een goede weerstand.

gember verkoudheid

Gember is een van de beste kruiden om verkoudheid te bestrijden

Gember is een van de meest doeltreffende middelen om verkoudheid te bestrijden. Het versterkt je natuurlijke weerstand tegen ziekte. Het is een goed kruid voor de longen en de luchtwegen. Bovendien maakt het je lichaam heerlijk warm.

Knoflook is antibacterieel en antiseptisch, werkt verzachtend bij keelpijn en zuivert het lichaam.

De groenten en kruiden zorgen voor toevoer van mineralen, vitaminen en andere geneeskrachtige stoffen en maken de soep compleet. De soep is overigens ook erg smakelijk als je niet verkouden bent.

Recept gember-kippensoep

  • Maak een krachtige bouillon van kip en gember, tijm en laurier
  • Als de bouillon klaar is voeg je in stukjes gesneden winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook toe.
  • Laat alles nog een uurtje koken. Ook het kippenvlees doe je terug in de pan.
  • Voeg aan het einde nog wat (verse) kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Voor een wat stevige (maaltijd) soep kun je noedels toevoegen