Koffie zorgt altijd voor levendige discussies als het om onze gezondheid gaat.

De meningen over de effecten van koffie op je lichaam lopen nogal uiteen.

De ene dag lees je dat het slecht voor je is, terwijl er de volgende dag een studie verschijnt die beweert dat regelmatig koffiedrinken juist goed voor je is.

De Chinese geneeskunde beoordeelt voedingsmiddelen niet als goed of slecht. Wat voor de ene persoon een bron van energie en vitaliteit kan zijn, kan bij een andere persoon juist een negatieve reactie teweegbrengen. Dit komt doordat we allemaal verschillende metabolische systemen hebben die verschillend op voedsel reageren.

Binnen de Chinese voedingsleer wordt naar de  energetica van een product gekeken, oftewel het effect dat het na consumptie op je lichaam heeft. Dit effect is niet altijd voor iedereen hetzelfde. Net als bij andere voedingsmiddelen en kruiden, hangt het ervan af of koffie goed of slecht voor je is, afhankelijk van de persoon.

Koffie is Yang van natuur

Het creëert warmte en stimuleert het lichaam. Het heeft een bittere en zoete smaak en werkt purgerend. Koffie bevordert de circulatie van Qi en Bloed en helpt vocht en damp uit het lichaam te verdrijven. Daarom zorgt een kopje koffie vaak voor een echte opkikker, vooral na de maaltijd, omdat het de spijsvertering ondersteunt..

koffie chinese geneeskunde

De smaak bitter behoort
tot het Vuur-element en de organen Hart en Dunne Darm. Een beetje bitter kan stimulerend werken op deze organen, bij teveel bestaat de kans op overprikkeling

Teveel koffie kan voor onrust zorgen, voor opvliegers, voor slapeloosheid, geïrriteerdheid, hoofdpijn, een hoge bloeddruk of hartkloppingen. Dit kan met name spelen bij personen met een Yin-tekort en/of een gebrekkige nier-energie of een blokkade in de Lever-meridiaan.

De ontdekking van koffie

Een leuk verhaal over de ontdekking van koffie gaat over een geitenhoeder in het bergland van Ethiopië dat dateert van duizenden jaren geleden. Hij zag dat zijn  geiten eextreem levendig waren  nadat ze koffiebessen hadden gegeten. Ze dansten en sprongen als nooit tevoren. Nieuwsgierig geworden kauwde de herder zelf op een paar bessen, waarna hij meteen vol energie zat en zich heel opgewekt voelde. Hij bracht de bessen mee naar een klooster.

De monniken zagen er echter niet veel heil in en gooiden de bessen in het vuur. Al gauw verspreidde zich een heerlijk aroma door het klooster. De monniken maakten toen toch maar een drank van de bessen en knapten er behoorlijk van op

Uitgaande van een gezond lichaam en koffie van goede (biologische) kwaliteit, kunnen 2-3 kopjes per dag gunstig zijn. Echter, voortdurend koffie drinken om meer energie te krijgen is niet de juiste aanpak; op den duur put het je lichaam steeds meer uit.