Koffie lijkt altijd wel discussies op te leveren als het gaat over onze gezondheid.

Er zijn heel veel verschillende meningen over de invloed die koffie kan hebben op je lichaam.

De ene dag lees je dat het slecht voor je is. De volgende dag wordt er een onderzoek gepubliceerd dat uitwijst dat het goed voor je is om regelmatig koffie te drinken.

De Chinese geneeskunde kijkt niet naar voedingsmiddelen in termen van goed of slecht. Wat goed is voor de ene persoon, kan ongezond zijn voor een ander. Er wordt gekeken naar de energetica van een product. Dat wil zeggen het effect dat het heeft op het lichaam na consumptie. En dat is nu eenmaal niet altijd voor iedereen hetzelfde. Net als bij andere voedingsmiddelen en kruiden is het daarom afhankelijk van de persoon of koffie goed of slecht voor je is.

Koffie is Yang van natuur

Het creëert warmte, vitaliseert en disperseert. Het is bitter/zoet en purgerend. Het beweegt Qi en Bloed en elimineert vocht/damp uit het lichaam. Hierdoor veroorzaakt een kopje koffie vaak een echte ‘opkikker’, vooral na de maaltijd omdat het helpt met de vertering.

koffie chinese geneeskunde

De smaak bitter behoort
tot het Vuur-elemenent en de organen Hart en Dunne Darm. Een beetje bitter kan stimulerend werken op deze organen, bij teveel bestaat de kans op overprikkeling

Teveel koffie kan voor onrust zorgen, voor opvliegers, voor slapeloosheid, geïrriteerdheid, hoofdpijn, een hoge bloeddruk of hartkloppingen. Dit kan met name spelen bij personen met een Yin-tekort en/of een gebrekkige nier-energie of een blokkade in de Lever-meridiaan.

De ontdekking van koffie

Een leuk verhaal over de ontdekking van koffie gaat over een geitenhoeder in het bergland van Ethiopië dat dateert van duizenden jaren geleden. Hij zag zijn geiten dansen en springen nadat ze koffiebessen hadden gegeten. Nieuwsgierig geworden kauwde de herder zelf op een paar bessen, waarna hij meteen vol energie zat en zich heel opgewekt voelde. Hij bracht de bessen mee naar een klooster.

De monniken zagen er echter niet veel heil in en gooiden de bessen in het vuur. Al gauw verspreidde zich een heerlijk aroma door het klooster. De monniken maakten toen toch maar een drank van de bessen en ontdekten zo de opwekkende werking van koffie.

Als we er vanuit gaan dat er geen onbalans is in het lichaam, de koffie van goede (biologische) kwaliteit is, kunnen 2-3 kopjes per dag gunstig zijn. Steeds maar koffie drinken om meer energie te krijgen is niet de juiste manier, uiteindelijk put het je lichaam steeds meer uit.