De hartmeridiaan

Chinese geneeskunde is een holistische geneeswijze; dat wil zeggen dat het niet slechts effect heeft op je lichaam, maar ook op de psyche en de emoties. Gezondheid volgens de Chinese geneeskunde betekent daarom lichamelijke en mentale gezondheid.
Je hart maakt als het ware een verbinding tussen je lichaam, geest en ziel.

Er zijn heel veel acupunctuurpunten die lichaam en geest in balans brengen. De punten gelegen op de hartmeridiaan nemen een speciale plaats in. Het hart wordt beschouwd als de keizer van het lichaam

chinese geneeskunde hart meridiaan

De keizer als afgevaardigde van god op aarde

De oude Chinezen beschouwden hun keizer als de afgevaardigde van god op aarde. De keizer had alle eigenschappen die we graag willen van een leider: wijsheid, eerlijkheid, onzelfzuchtigheid, liefde voor iedereen, en de belichaming van de waarheid. Als koning was zijn macht afhankelijk van deze kwaliteiten; het leverde hem aanzien, liefde, toewijding en respect van zijn onderdanen op.

Hij was de eindverantwoordelijke voor orde in het rijk, leiding geven op het pad van de Tao, controleren, coördineren, rechtspreken, zorgen voor verzoening bij conflicten enz. Het volk was blij met de controle die hij uitoefende, vanwege de liefde en het plezier dat zij ontvingen door in harmonie te leven met hem, die in harmonie was met het goddelijke. Zijn wil werd uitgevoerd met de hulp van zijn loyale ministers.

De 12 hoofdmeridianen kun je vergelijken met de ministers die helpen het land te besturen

In ons allemaal is een soort van keizer aanwezig, verbonden met dezelfde goddelijke bron: het hart. De ministers zijn de 12 hoofdmeridianen. Meer dan het verspreiden van bloed door het lichaam, voelen we liefde en passie in ons hart. We kennen allemaal uitdrukkingen als het hart op de goede plaats hebben, een hart van goud, en ook harteloos en een gebroken hart. Al deze uitdrukkingen refereren aan het spirituele aspect van deze ‘keizer’.

Met acupunctuur kun je de harmonie in je hart weer herstellen en klachten verminderen.

Acupunctuur hartklachten In de loop der jaren hebben we al talloze mensen geholpen bij het verlichten van allerhande hart-gerelateerde klachten. Of je nu last hebt van hartkloppingen, hoge bloeddruk, pijn op de borst of andere aandoeningen, ik sta klaar om je te ondersteunen. Ik luister naar je verhaal, analyseer je energiepatronen en pas mijn behandelingen aan op jouw specifieke behoeften.
Neem gerust vrijblijvend contact op met Erwin van Putten, acupuncturist Alkmaar. Je hart zal je dankbaar zijn

Het hart behoort tot het element Vuur

Het hart behoort tot het element Vuur en wordt geassocieerd met warmte, vrolijkheid en enthousiasme. Zoals het zomerseizoen liefde en rijpheid brengt, brengt liefde de mensheid tot bloei. Nergens wordt liefde meer gevoeld dan in het hart. Liefde is de generator die ons met elkaar verbindt en uitreikt naar de verste uithoeken van het rijk met elke hartslag.
Als de keizer ziek is, dan is er niemand om ons te leiden en om lief te hebben. Er is niemand die orders geeft of grenzen stelt. Er is nauwelijks warmte, liefde of geluk. Het leven lijkt doelloos en zonder bedoeling.

 

Zonder koning op de troon, raken de ministers in nood en treden overal symptomen op.
Om lang, gelukkig en gezond te leven is het daarom belangrijk om je hart te koesteren.