In de Chinese geneeskunde bestaan ​​er verschillende behandelingen voor dezelfde ziekte en kunnen verschillende ziekten worden behandeld met een vergelijkbare behandeling.

Acupunctuur behandeling op maat. Pijn en ziekte zijn signalen dat het lichaam niet in balans is. Het herstellen van harmonie in het lichaam en de geest staan centraal in een behandelingstraject.

acupunctuur behandeling op maat

Er is binnen de Chinese geneeskunde geen standaardbehandeling voor bepaalde klachten. Er wordt namelijk altijd uitgegaan van de ‘innerlijke omgeving ‘ van de cliënt . En elke omgeving vraagt om een specifieke aanpak. Er wordt daarbij gekeken naar welke patronen en syndromen zich voordoen

Er wordt uitgegaan van de onderliggende oorzaak van een probleem

Hoofdpijn bijvoorbeeld, kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een onderliggende bloedleegte, of een stagnatie in de Qi-stroom. De therapeut gaat dan aan de slag met het onderliggende syndroom, in dit voorbeeld bloed versterken of de Qi-stagnatie opheffen. Hierdoor wordt het symptoom (hoofdpijn) opgelost.

Dezelfde behandeling voor verschillende aandoeningen

In het geval van ‘dezelfde behandeling voor verschillende aandoeningen’ werkt het precies zo. Bijvoorbeeld als iemand last heeft van slapeloosheid kunnen dezelfde acupunctuurpunten worden gebruikt als bij een persoon met spijsverteringsproblemen.

Ogenschijnlijk zijn dit heel verschillende problemen. Maar beide problemen kunnen het gevolg kunnen zijn van een zwakte in de Milt-energie. Het plan van aanpak is dan het versterken van de Milt-energie, met de daarbij passende acupunctuurpunten.

Mooie theorie toch! Heb jij interesse in een aanpak die dieper gaat dan slechts het bestrijden van symptomen, dan kan acupunctuur een goede optie zijn.