Zowel bij acute als bij chronische rugklachten kan acupunctuur helpen om er van af te komen

Acupunctuur bij rugklachten. Rugklachten en rugpijn zijn een veelvoorkomende kwaal. Ruim 80% van de Nederlanders heeft ooit voor kortere of langere tijd te maken met deze klachten. Er spelen verschillende factoren mee waardoor er op een zeker moment pijn en ongemak ontstaat.

Wervelkolom rugklachten

Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat we in de evolutie van viervoetig naar tweevoetig zijn gegaan. De overgang naar het rechtop lopen is niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. De wervelkolom heeft een aantal aanpassingen doorlopen, die mogelijk niet optimaal zijn.

acunpunctuur rugklachten

Rugpijn door zittend werk

Een andere oorzaak van rugklachten wordt gevonden in het te weinig bewegen en langdurig zitten in een slechte houding. We maken het ons zelf makkelijk in luxe stoelen, waardoor de spieren slap worden. Of doen dagelijks urenlang beeldschermwerk op een (verkeerde) bureaustoel, waardoor de rug stijf wordt.

Rugpijn door fysiek zware beroepen

Rugklachten komen ook vaak voor bij mensen die zwaar fysiek werk doen.  Veel tillen en dragen, werken in een ongemakkelijke houding, repeterende bewegingen maken, voortdurend moeten bukken enz.

De Chinese geneeskunde en acupunctuur kijkt bij de oplossing van rugklachten naar een aantal factoren.

De energie van de Nieren (Kidney-Qi) heeft een connectie met de wervelkolom en is verantwoordelijk voor de groei en instandhouding van botten en gewrichten. Een energetische zwakte van de Nier-energie kan iemand gevoelig maken voor (lage) rugpijn.

De Blaasmeridiaan loopt voor een groot deel langs de hele wervelkolom.

Het beginpunt van de Blaasmeridaan is de ooghoek aan de kant van de neus. Via het hoofd, de rug en de achterkant van de benen tot aan het eindpunt op de kleine teen.
Door specifieke punten op de Blaasmeridaan te behandelen kunnen we de Qi weer laten stromen en pijn opheffen. Een veelgebruikt  acupunctuur punt bij de behandeling van lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen is Blaas 40, gelegen in de knieholte. Andere punten zijn bijvoorbeeld Bl23 (de zee van vitaliteit) , Bl28 en Bl52 die ook nog een connectie maken met de Nier-energie.

blokkade dus pijn, vrije stroming geen pijn

Bu tong ze tong, tong ze bu tong
Blokkade dus pijn , vrije stroming geen pijn

In de Chinese geneeskunde is er een relatie tussen pijn en het niet vrij kunnen stromen van energie in de meridianen.

Dus als de doorstroming wordt geblokkeerd is er pijn. Pijn uit zich in vele vormen. Dof, zeurend, scherp en stekend. Acupunctuur en aanverwante therapieen laten de energie weer stromen

Acupunctuur, oefeningen en beweging zij een sterke combinatie bij rugklachten.

Iedereen heeft wel eens last van zijn rug. Dit is niet altijd chronisch en meestal gaat het weer vanzelf over. Houden de klachten langer aan of komen ze regelmatig terug, dan is het een geruststellend idee dat je er zelf heel veel aan kunt doen. Wil je van je rugpijn af dan is blijven bewegen heel belangrijk, maar dan wel op een goede manier !

Ben je bij mij, Erwin van Putten,  onder behandeling, dan leer ik je een aantal eenvoudige oefeningen, die je zelf thuis op een veilige manier kunt uitvoeren.

Je kunt de oefeningen bijvoorbeeld toepassen in een dagelijkse bewegingsroutine. Er zijn ook oefeningen die je op je werk, vanuit je bureaustoel kunt doen.

De bewegingen hebben hun basis in de fysiotherapie, yoga en Qi Gong.

Ben je benieuwd wat acupunctuur kan betekenen voor jouw rugklachten? Neem gerust contact met me op. Ik beantwoord graag jouw vragen

 

acupunctuur rugpijn