Yin en yang zijn tegengesteld en vormen tegelijkertijd altijd een geheel. Als Yin en Yang in balans zijn is er evenwicht in het lichaam. Als het evenwicht zoek is en er teveel van de een, dan is er automatisch een tekort van de ander. En dat brengt allerlei symptomen met zich mee.

In dit artikel nemen we de tekens van een Yin-tekort onder de loep.

Yang is mannelijk en de vrouwelijke tegenpool is Yin. Yin is verantwoordelijk voor het bevochtigen en koelen van het lichaam. Als de Yin-energie tekort schiet zorgt  dat voor oververhitting en droogte.  Het tekort ontwikkelt zich in de loop van de jaren. Vaak als gevolg van een te actieve leefstijl met te weinig ruimte voor ontspanning

Naarmate je ouder wordt neemt Yin af

Overgangsklachten zijn een typerend voorbeeld van de afname van Yin-energie

chinese geneeskunde yin tekort

Heeft de wereld een Yin-tekort?

We leven in een maatschappij die overwegend bestaat uit yange energie, van constante, vaak naar buiten gerichte aktie. Druk, druk, druk! De wereld is volop in beweging, veel mensen staan continu ‘aan’. We zijn dag- en nacht ingeplugd op sociale media en rennen dagelijks van hot naar her.

In een leven dat continu teveel van je vraagt in te korte tijd kun je gemakkelijk uitgeput of zelfs burn-out raken

Kenmerkende tekens van een Yin-tekort zijn warmte opwellingen, nachtelijk transpireren, droge keel en mond, droge hoest, dorst, droge ogen, droog haar en huid, een rode tong. Ook mentale onrust, angst, slecht slapen kunnen hier aan voortkomen.

Heb je een gebrek aan yin, dan is de zomer soms best een uitdaging.

Bij een yin-tekort  heb je het al snel te warm, kun je overprikkeld raken, last krijgen van hartkloppingen en zeer onrustig slapen als de temperaturen stijgen. Je hebt dan min of meer een tekort aan koelvloeistof in je lichaam en kunt de warmte niet kwijt.

Yin is de fundering van het lichaam en van de natuur

Wat rustiger aandoen, vertragen, even een pas op de plaats maken, bezinning, maakt dat we kunnen herstellen en opladen

Door het Yin te omarmen ontstaat opnieuw balans en gezondheid

Wandelen in de natuur, tuinieren, de hond uitlaten, rustig een paar baantjes zwemmen (in zee), yoga, QiGong, meditatie, een boek lezen, muziek luisteren, creatief bezig zijn, af en toe een dutje doen of simpelweg wat ‘lummelen’ maken dat de Yin-energie een positieve reset krijgt.

Je accu laadt weer op en je genereert nieuwe Qi.

yin voeding

Met de juiste voeding kun jezelf de Yin-energie op peil houden. Zie afbeelding voor enkele voorbeelden. Doe rustig aan met sterke specerijen, koffie, alcohol, roken en suiker, aangezien die het vuur alleen nog maar meer doen oplaaien.

Een ontspannende massage of een acupunctuurbehandeling waarbij gekozen wordt uit acupunctuurpunten die Yin versterken kunnen een belangrijke bijdrage leveren.

Lees ook: Yang tekort