Yin en Yang zijn belangrijke begrippen in de Chinese geneeskunde

De theorie hierachter komt er in het kort op neer dat alles in het universum ingedeeld kan worden in Yin en Yang: het zijn verschillende krachten die tegengesteld aan elkaar zijn, en elkaar tegelijkertijd ook aanvullen.  Yang staat voor beweging, warmte, licht, terwijl Yin staat voor rust, kou en duisternis.

Voor het menselijk lichaam geldt dat als er een evenwicht is tussen Yin en Yang de gezondheid optimaal is.

Het is belangrijk dat na een dag vol activiteit, een nacht met voldoende slaap volgt. Beiden zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Is er sprake van een tekort of juist een teveel van Yin of Yang dan levert dat bepaalde verstoringen op in het lichaam.

In dit artikel belichten we de symptomen/tekens van een tekort aan Yang.

Een tekort aan Yang in het lichaam

Yang staat voor de energie die verantwoordelijk is voor het activeren en verwarmen van het lichaam. Iemand met een tekort aan Yang, is meestal een echte koukleum, heeft een bleek gezicht en klaagt vaak over vermoeidheid en gebrekkige energie. Ook de vochthuishouding kan verstoord zijn.

yang tekort

Iemand met een Yang tekort mist de vonk,
de noodzakelijke kracht voor het verbrandingsproces.
Als het Vuur zwak is, worden we koud en moe,
en alle processen in het lichaam vertragen.

Het ontstaan van een Yang-tekort

Een Yang-tekort kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld (langdurige) ziekte, stress, slaapgebrek, te hard werken,  en ook het uitputten van je energie door gewoonweg teveel te doen, verkeerde voeding en een ongezonde leefstijl.

Kou

Als je jezelf langdurig blootstelt aan kou, verlies je uiteindelijk Yang. Vergeet daarom de mode, schenk aandacht aan je lichaam en verzeker je ervan dat je je goed kleedt tijdens de koudere seizoenen.

Omdat de Yange-energie het lichaam moet verwarmen, voelt iemand met een Yang-tekort zich vaak koud en rillerig en heeft last van  koude handen en voeten.  Het winterseizoen kan een zware beproeving zijn met een continu verlangen naar zon en zomer.

tekens van een yang tekort

Overwerk

Met overwerken wordt niet alleen bedoeld, overuren maken op je werk. Hierbij horen ook alle soorten fysieke activiteit. Beweging is gezond, maar voldoende rust is onontbeerlijk om weer te herstellen.

Overtrainen vermindert op den duur je prestaties en je fitheid, omdat je hiermee je energievoorraad uitput.

Circulatie

De Yange-energie zorgt voor de circulatie van bloed. Als deze functie tekort schiet is er onvoldoende bloedstroom naar organen en weefsels.

Enkele tekens hiervan zijn bleekheid, tintelingen of gevoelloosheid, droge huid of jeuk, vermoeidheid en gebrek aan daadkracht.

Vochthuishouding

Iemand met een Yang-tekort moet vaak naar de wc om te plassen, ook ’s nachts.
De urine is over het algemeen licht van kleur en reukloos.

Aan de andere kant kan er juist sprake zijn van vocht vasthouden, met als gevolg oedeem.

Zwakke spijsvertering

Voor een goede spijsvertering is warmte en energie nodig.  Bij een Yang-tekort treden verschillende spijsverteringsproblemen op, waaronder diarree, meestal in de ochtend. Het consumeren van teveel koude voeding/dranken of teveel rauwkost heeft een koelend effect op je lichaam. Zorg voor balans door ook verwarmende en gekookte voeding te eten.

Impotentie of een laag libido

Voor een gezond seksleven is Yange-energie onontbeerlijk. Yang zorgt voor seksueel functioneren en voor vruchtbaarheid. Producten die als afrodisiacum naar voren komen zoals oesters, kreeft, chocholade, knoflook, ginseng e.d. hebben niet voor niets een verwarmende energie.

Moe en slaperig

Iemand met een Yang-tekort slaapt graag veel en lang, 10 uur of langer slapen is voor hen de normaalste zaak van de wereld.

Wat kun je er aan (laten) doen?

Er zijn verschillende manieren om je lichaam weer te herstellen

Voeding

Heb jij een Yang-tekort, dan ben je gebaat bij verwarmende voeding.

Enkele voorbeelden: lamsvlees, mosselen, spelt, bruine rijst, sesamzaad, kruiden als basilicum, venkel, gember, kaneel, rozemarijn, salie. Eet in de herfst en winter vooral seizoensgroenten: alle soorten kool, winterpeen, pastinaak, uien, prei etc.

Zoek de zon en de warmte op

De zon is de simpelste en krachtigste manier om je Yang te activeren. Zorg ervoor dat je voldoende buiten bent. In de zomer ga je vroeg in de ochtend of in de late namiddag naar buiten om te genieten van de zon, zonder dat je jezelf teveel blootstelt aan schadelijke straling.

Verwen jezelf in de winter regelmatig met een warme kruik of hittepitzakje. Neem regelmatig een warm bad en zet de kachel een graadje hoger. Ook warme gembercompressen zijn een weldaad voor een koud lijf.

Moxa

Zoek eens een acupuncturist op bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een moxa-behandeling.

Moxa is het toepassen van warmte-therapie op bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam. Het is een zeer krachtige manier om Yang te stimuleren

Acupunctuur

De acupuncturist kan zijn behandeling richten op de Yange-meridianen, die ervoor zorgen dat er voldoende energie is om je lichaam te vitaliseren, te verwarmen en activeren.

Meer info of afspraak? Neem gerust contact met ons op