gerst chinese geneeskunde

Gerst, maar ook gerstgras, gerstzemelen en gerstmout hebben enorm veel goede eigenschappen en kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Gerst is een van de oudste granen. Het wordt al heel lang  gebruikt als voedsel voor mensen en dieren, gerstmaar ook om alcoholische dranken (bier en whiskey) van te maken.

De oude Grieken maakten brood van gerst. Atleten zouden veel van hun kracht uit gerst halen, evenals de Romeinse gladiatoren. Een bijnaam van gladiatoren was ‘hordearii’ wat betekent ‘gerst eters’. Omdat de aren zo zwaar zijn en boordevol zitten met zaad, werd gerst in sommige culturen beschouwd als symbool van mannelijke vruchtbaarheid.

Het graan, maar ook gerstgras, gerstzemelen en gerstmout hebben enorm veel goede eigenschappen en kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Gerstegras zit vol waardevolle voedingsstoffen

Gerstegras heeft een zeer hoge voedingswaarde, is versterkend, bevordert de bloedaanmaak en is algemeen gezondheidsbevorderend. Het helpt bij vermoeidheid en bloedarmoede en bevordert het herstel na ziekte. Gerstegras kan helpen bij zware fysieke belasting en zorgt voor betere sportprestaties. Het is zeer rijk aan chlorofyl en bevat zeer veel voedingsstoffen.

Gerstegras ontgift, is ontzurend, bevordert de spijsvertering, is mild diuretisch en ontstekingswerend. Als poeder of als sap is het te koop bij de drogist of natuurvoedingswinkel.

Gekiemde gerst heft voedsel-stagnatie op

In de Chinese geneeskunde kent men gekiemde gerst als Ma Ya. Het wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, met name bij overconsumptie van zetmeelrijke of koude voeding. Het bevat veel spijsverteringsenzymen en bevordert de secretie van pepsine en maagsappen. Het is ook geschikt voor kinderen die moeite hebben met de vertering van melkproducten. Het remt de borstvoeding en helpt bij pijnlijke, opgezette borsten. Het heft lever-Qi-stagnatie en voedsel-stagnatie op.

Gerst is een graansoort met specifieke kenmerken

Gerst heeft een laag glutengehalte. Het heeft een koelende thermische werking, de smaak is zoet en licht zout. Het werkt op de Milt- en Maagmeridianen. Gerst versterkt de darmen, tonifieert bloed en yin. Het is licht verteerbaar en mild diuretisch. Het heeft een vrij lange kooktijd, die je kunt verkorten door het graan te laten weken. Je kunt het gebruiken ter vervanging van rijst en er bijvoorbeeld een heerlijke lamscurry van maken

lamscurry-gerst

Recept lamscurry met gerst

Bak uien, knoflook, gember en spaanse peper en voeg hier gerst aan toe en water of bouillon aan toe.

Doe er de volgende kruiden bij: paprika, kurkuma, cardemon, kruidnagel en kaneel en kook dit ongeveer 30 minuten

Bak in stukjes gesneden lamsvlees enkele minuten in olie en voeg dit toe aan de gerst. Roer wat yoghurt door het vlees/gerst mengsel en doe alles in een ovenschaal.

Bedek de ovenschaal met folie en zet ongeveer een uur in de oven totdat de gerst gaar is. Garneer met verse koriander.