Hooikoorts verminderen met acupunctuur

Het voorjaarsseizoen, wanneer bepaalde grassen of bomen in bloei staan, brengt voor sommige mensen lichamelijke ongemakken met zich mee. Een kriebel in de keel, tranende ogen, een loopneus en niesbuien. We hebben het hier over hooikoorts en een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelpollen.

Hooikoorts is een overdreven reactie van ons afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen

De klachten ontstaan door een niet goed werkend afweermechanisme. Er komt teveel histamine vrij, waardoor de slijmvliezen van neus en keel overprikkeld raken.

Hoe werkt acupunctuur bij hooikoorts ?

Met acupunctuur kun je de klachten sterk verminderen en ook de algehele weerstand verbeteren.

Afhankelijk van het complete plaatje (welke klachten ervaar je, wat is de onderliggende oorzaak) vindt behandeling plaats met acupunctuurpunten op het lichaam of op het oor.

Op het oor zitten een paar speciale allergiepunten. Bij hooikoorts is je afweersysteem ‘in de war’ en reageert op een overdreven manier op onschadelijke indringers.

Om het afweersysteem te reguleren en ook om acute hooikoortsklachten te behandelen is acupunctuur daarom een goed idee.

Het is wel aan te raden om op tijd (in het vroege voorjaar) te beginnen met de behandeling en een aantal sessies te ondergaan. Het immuunsysteem werkt dan optimaal voordat het hooikoortsseizoen begint.

Welkom geur – drukpunten bij hooikoorts en sinusproblemen

De Chinese naam van bepaalde acupunctuur-punten zegt veel over hun werking. De punten ‘open neus’ en vind je aan de zijkanten van je neus. Masseer 2 minuten met de wijsvingertoppen in een cirkelvormige beweging de twee punten naast de neus. Je voorhoofdssinussen behandel je door de drukpunten op het uiteinde van je wenkbrauwen aan de binnenkant te masseren

acupunctuur hooikoorts

Thee van chrysanten helpt tegen hooikoorts

Een veelgebruikt kruid in de Chinese (huis)apotheek is de Chinese chrysant.
De gedroogde gele en witte bloemetjes zijn een belangrijk ingrediënt in hooikoortsrecepten. Rode, jeukende ogen, niezen, een loopneus en andere hooikoorts-klachten kun je verlichten door dagelijks een aantal kopjes thee te drinken. Je kunt ook een verkoelend oogcompres maken. Een simpele manier is om 2 watten-schijfjes te doordrenken met de chrysantenthee
Je koopt het kruid bij de Toko of Chinese apotheek. De Chinese naam is Ju Hua

chrysanthenthee hooikoorts