zwangerschapsmisselijkheid acupunctuur

Zwangerschapsmisselijkheid of ochtendziekte is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap

Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen heeft hier mee te maken. Meestal zijn de klachten mild, maar in sommige gevallen kunnen de klachten het normale functioneren danig in de war schoppen en zelfs leiden tot ziekenhuisopname. De meeste vrouwen hebben alleen tijdens het eerste semester van hun zwangerschap last van klachten. Bij sommige vrouwen kunnen de ongemakken langer aanhouden en zelfs gedurende de hele zwangerschap aanwezig zijn. Anders dan de naam ochtendziekte doet vermoeden, kan de misselijkheid de hele dag duren.
Het belangrijkste symptoom is misselijkheid, maar vaak gaat dit gepaard met braken. Ook kunnen er spijsverteringsklachten ontstaan, zoals brandend maagzuur.

Rebellerende Qi

Een westerse verklaring voor ochtendziekte wordt gezocht in schommelingen in de hormoonhuishouding. De chinese geneeskunde heeft hier zijn eigen ideeën over. Zij zeggen dat ochtendziekte of misselijkheid het gevolg is van Qi (energie) die de verkeerde kant opgaat. Dit noemen ze rebellerende Qi. Een syndroom dat gepaard kan gaan met boeren, misselijkheid, zure oprispingen, hikken en braken. De energie van de Maag moet namelijk omlaag gaan en niet omhoog. Het doel van de behandeling is dan ook het reguleren van de Maag-energie, zodat deze weer de goede kant opgaat.

Acupunctuur is een natuurlijke manier om zwangerschapsmisselijkheid te behandelen

Als je zwanger bent wil je liever geen medicijnen slikken om de misselijkheid aan te pakken.
Acupunctuur is een uitstekende manier om misselijkheid te behandelen, niet alleen omdat het effectief is, maar ook omdat het een veilige, natuurlijke methode is.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid. Uit deze onderzoeken is gebleken dat veel vrouwen baat hebben bij de behandeling. Westerse studies hebben aangetoond dat acupunctuur helpt door het evenwichtscentrum in de hersenen te reguleren. Op die manier wordt de misselijkheid aangepakt. Acupunctuur zou ook een harmoniserende werking hebben op de nervus vagus, een zenuw die de belangrijkste orgaanfuncties is het lichaam aanstuurt. Acupunctuur kan de spiercontracties in de maag vergroten en zo de maaglediging richting de darmen bevorderen.

Acupunctuurpunten zwangerschapsmisselijkheid

Er zijn verschillende acupunctuurpunten op het lichaam die worden gebruikt bij de behandeling van ochtendziekte. Deze punten liggen op energiebanen, of meridianen, zoals dit in de Chinese geneeskunde wordt genoemd.

Een punt waarvan de effectiviteit is bewezen is Pericard 6. Dit punt ligt aan de binnenkant van de pols, tussen de pezen. Het heeft een verbinding met de maag, zorgt dat je je rustiger voelt en helpt tegen misselijkheid en braken.
Een ander punt wordt Nier 6 genoemd en dit ligt op de Nier-meridiaan aan de binnenkant van het onderbeen. Het is een meesterpunt van een van de extra meridianen, de Yin Qiao Mai.

Van de Yin Qiao Mai meridianen wordt gezegd dat zij als eerste ontstaan bij de foetus.

Deze meridianen vormen een reservoir van Qi in het lichaam en kunnen belangrijke veranderingen in het lichaam teweeg brengen. Zij beschermen het lichaam ook tegen aanvallen van bacteriën en virussen.

Afhankelijk van de klachten zal ik kiezen uit verschillende acupunctuurpunten. Na één of twee behandeling kun je al een aanmerkelijk verschil ervaren, in sommige gevallen zijn meerdere sessies nodig.

Neem gerust contact met me op,
Erwin van Putten

zwangerschap acupunctuur