Acupunctuur bij slapeloosheid – geniet meteen van een betere nachtrust

Slecht slapen is een veel voorkomend probleem, waar een groot deel van de mensen mee te maken heeft

Klachten als moeilijk inslapen, ’s nachts wakker worden, vroeg wakker worden, rusteloos slapen: Niets lijkt erger dan slecht slapen. Je voelt je uitgeput en het enige dat je wilt is je bed induiken en urenlang slapen.

Juist als je het het meest nodig hebt, lig je in plaats daarvan te woelen, te piekeren en te wachten op de slaap die maar niet wil komen.

Als je niet goed kunt slapen, gaat er van alles mis. Je voelt je moe, humeurig en hebt een kort lontje. Een duf hoofd, stramme spieren en het kost je grote moeite om helder te denken of goed te functioneren.

Chronisch slaapgebrek kan serieuze gezondheids-problemen veroorzaken.

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Behalve medische redenen zijn dit bijvoorbeeld emotionele problemen als stress, angst of depressie.

Slaapproblemen komen vaker voor tijdens de overgang of bij andere hormonale verstoringen. Het gebruik van bepaalde medicijnen, caffeïne houdende dranken, alcohol of sommige voedingsmiddelen kunnen de nachtrust negatief beïnvloeden. Licht afkomstig van een beeldscherm, je mobiele telefoon, ipad, televisie verstoort het ritme van je interne klok. Door het licht maakt je lichaam onvoldoende melatonine aan, de stof die je slaap- en waakritme regelt.

acupunctuur slapeloosheid

De Chinese geneeskunde kent verschillende vormen van slapeloosheid:

Slapen vormt een onderdeel van de natuurlijke balans tussen Yin en Yang in het lichaam. Waarbij Yang staat voor beweging en activiteit, staat Yin voor rust en herstel. Na een actieve dag (Yang) gaat het lichaam als het donker wordt langzaam over naar meer Yin. Is deze balans niet in orde, dan uit dit zich in rusteloosheid en een overactieve geest.

Verstoringen in orgaanstelsels/meridianen kunnen eveneens een goede nachtrust belemmeren

Door dromen verstoorde slaap: Als de slaap regelmatig wordt verstoord door nachtmerries is er vaak een verstoring van de Galblaas-energie. Dromen waarin bepaalde acties steeds worden herhaald of situaties steeds opnieuw worden beleefd, wijzen op een verstoring in Hart- en/of Miltmeridiaan

Niet in slaap kunnen komen: Hierbij is vaak sprake van zwakte van Hart- en Miltbloed. Mensen blijven lang wakker en liggen uren te woelen en te piekeren. Dit zijn personen die zeggen hun gedachten niet te kunnen stoppen.

Gemakkelijk wakker worden: Veel mensen vallen snel in slaap, maar worden na een tijdje wakker en kunnen dan niet opnieuw in slaap komen. Zij kunnen een uur of langer wakker liggen of kunnen soms helemaal niet meer opnieuw in slaap vallen. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan Yin van de Nier en Lever.

Steeds op dezelfde tijd wakker worden: Vaak worden mensen regelmatig wakker op dezelfde tijd. Volgens de TCG stroomt Qi door de gedurende 24 uur door de 12 hoofdmeridianen. Als iemand steeds wakker wordt op een bepaalde tijd kan dit duiden op een verstoring in het orgaan dat op dat moment zijn piek heeft. De Lever heeft zijn piek tussen 1 en 3 uur ’s nachts, dit is de reden dat mensen vaak rond die tijd wakker liggen.

Acupunctuur biedt hulp: een natuurlijke aanpak van slapeloosheid

Een alternatieve behandeling voor je slaapproblemen. Als acupuncturist zal ik eerst proberen te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is dat je niet kunt slapen. Dus, wat is de reden dat het slapen niet goed lukt. De hiervoor genoemde verstoringen in orgaanfuncties kunnen door acupunctuur worden verholpen. Acupunctuur kan een regulerend en kalmerend effect hebben op het centrale zenuwstelsel. Mensen die met andere klachten bij de acupuncturist komen merken vaak op dat ze sinds de behandelingen met acupunctuur beter slapen.

Drukpuntmassage bij slapeloosheid

An mian – vredige slaap

Verschillende acupunctuurpunten kunnen helpen. We lichten hier één acupunctuur uit.
An Mian ligt vlak achter het oor (aan beide kanten) en ligt in het zachte het gebied tussen de nekspieren en de kaaklijn. An Mian kun je vertalen als “vredige slaap”, Je kunt het elke avond gedurende enkele minuten zachtjes masseren met je wijsvingers of duimen.

acupunctuur helpt bij slapeloosheid