In de Chinese geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat gekoelde dranken en voeding de oorzaak zijn van kouwelijkheid, een trage spijsvertering, gewichtstoename, gebrekkige weerstand, problemen met de stoelgang en een slechte bloedcirculatie.

Warme voeding en dranken (of op kamertemperatuur),  daarentegen, reguleren en harmoniseren je interne temperatuur. Ze vormen als het ware een waakvlammetje dat je spijsvertering op gang houdt en zorgen voor optimaal functioneren van je lichaam.

IJs, frisdranken en teveel rauwkost onttrekken Qi (vitale energie) omdat je lichaam steeds hard moet werken om dit te verteren en je lichaamstemperatuur op peil moet houden.

Dit wordt overigens onderschreven in de Westerse fysiologie, namelijk de homeostase. Dit is de natuurlijke drang van het lichaam om in een stabiele toestand te blijven. De zelfregulatie zorgt er voor, dat ondanks invloeden van buitenaf, evenwicht wordt behouden in lichaamsfuncties.

Omdat gestoomde groenten zachter en warmer zijn dan rauwe groenten zijn ze  gemakkelijker te verteren.  Voedingsstoffen worden daarom beter opgenomen door je lichaam

Bij koude doet het lichaam er alles aan om toch een temperatuur van 37 graden te behouden en wordt er energie gebruikt om warmte te produceren.

Op den duur kan dit zelfs meer Hitte in je lijf veroorzaken, met voortdurende niet te lessen dorst, hitte opwellingen, overmatig (nachtelijk) transpireren. En bovendien honger, omdat de energie die het lichaam nodig heeft om op temperatuur te blijven uit voeding gehaald wordt.

In deze artikelen vind je een aantal voorbeelden van Yang-versterkende  en Yin-versterkende voedingsmiddelen

chinese-voedingsleer-en-lichaamstemperatuur

Yin en Yang in de voeding

Alles om ons heen kan verdeeld kan worden in Yin en Yang. Mannen en vrouwen, winter en zomer, warmte en koude, donker en licht. Niets is helemaal Yin of helemaal Yang. Beide elementen zijn altijd en overal aanwezig. 

Ook een mens bestaat uit Yin en Yang. Ons lichaam heeft dit evenwicht nodig om gezond te blijven. Sommige voedingsmiddelen zijn Yang: deze hebben een verwarmend effect op het lichaam. 

Andere voedingsmiddelen zijn juist meer Yin: deze zorgen voor afkoeling van het lichaam. 

Is het warm buiten, dan heb je behoefte aan meer koelend voedsel. In de winter eet je juist producten die je zullen verwarmen en energie geven. We hebben dus beide soorten voeding nodig om een balans te behouden. 

Hoe weet je nu als leek wat Yin of Yang is? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. De natuur biedt je precies die voedingsmiddelen in een bepaald seizoen die je lichaam nodig heeft.