De drie schatten uit de Chinese geneeskunde Jing, Qi en Shen vormen de basis van je bestaan en je welzijn.

Als de drie schatten met elkaar in harmonie zijn zorgen ze voor een leven vol vitaliteit, gezondheid en spirituele groei.  Het zijn je persoonlijke schatten om een leven lang te koesteren

drie schatten chinese geneeskunde

Jing is verantwoordelijk voor je ontwikkeling, groei, voortplanting en levensduur.

Jing is de eerste schat en betekent essentie, de kern van je leven. Het is de wortel van het leven en vertegenwoordigt je fundamentele levenskracht. Je kunt het zien als een kostbare bron, die je erft van je ouders en voorouders en gedurende je leven moet behouden en koesteren. Jing is verantwoordelijk voor je ontwikkeling, groei, voortplanting en levensduur. Het behouden en versterken van Jing wordt beschouwd als essentieel voor een optimale gezondheid en vitaliteit.

Qi is de energie die het lichaam in beweging houdt.

Qi is de tweede schat, de inwendige energie van het lichaam.  Het wordt vaak vertaald als levensenergie of vitale energie. Het is de stuwende kracht achter alle fysiologische en psychologische processen in je lichaam. Qi stroomt door meridianen en voedt organen en weefsels. Een goede stroom van Qi wordt geassocieerd met een gezonde, evenwichtige toestand van het lichaam en de geest. Qi is de energie die het lichaam in beweging houdt.  Ook Qi ontvang je bij de geboorte van je ouders. Je kunt de Qi  onderhouden met je ademhaling (zuivere lucht) en gezonde voeding. Zoals een auto steeds weer energie nodig heeft om te kunnen starten en aan de gang te houden.

Als je Shen kalm en evenwichtig is, kun je helder denken, ben je emotioneel stabiel en ervaar je een gevoel van welzijn.

Shen is de derde schat en verwijst naar geest, bewustzijn of je spirituele essentie.  In het Engels vertaald ‘mind’ en ‘spirit’. Mind omvat meer je denkvermogen, geheugen en perceptie. Spirit je levenskracht, moed en energie. Shen wordt gevoed door je Qi  Als je Shen kalm en evenwichtig is, kun je helder denken, ben je emotioneel stabiel en ervaar je een gevoel van welzijn.

Acupunctuur en de drie schatten uit de Chinese geneeskunde

Acupunctuur kan op verschillende manieren bijdragen aan het behoud van Jing, Qi en Shen in het lichaam, bijvoorbeeld het versterken van bepaalde organen/meridianen die nauw verbonden zijn met Jing, Qi en Shen.

Het aanprikken van specifieke acupunctuurpunten helpt bij het behoud van een gezonde essentie, energie en geestelijke helderheid.

Neem gerust contact met me op, Erwin van Putten, acupuncturist Alkmaar