Haver is echt krachtvoer

Evenals andere granen, behoort haver tot de meest hoogwaardige voedingsmiddelen die er te vinden zijn. Het is al heel lang bekend als voedingsgewas. De Kelten en Germanen cultiveerden het al 2000 jaar geleden. Vooral in Noord-Europa was het een belangrijk voedingsmiddel voor mensen en paarden.

Havertinctuur helpt je zenuwstelsel te kalmeren

In de kruidengeneeskunde wordt havertinctuur gebruikt vanwege de kalmerende werking op het zenuwstelsel. Tinctuur van het graan is kalmerend, ontspannend en werkt ondersteunend bij angst en depressie. Het helpt bij zenuwachtigheid, slapeloosheid en bij ontwenningsverschijnselen als gevolg van overmatig alcoholgebruik of andere drugs. Het kan worden ingezet bij mentale overbelasting en spanning.

haver

Haver geeft energie en bouwt Yang op

De thermische werking van haver is verwarmend, de smaak licht bitter en zoet. Het versterkt de Milt-functie en bouwt daarom Qi op. Het verlaagt cholesterol, versterkt de hartspieren. Haver is enorm rijk aan silicium en helpt daarom bij de opbouw van botten en bindweefsel. Haver bevat ook fosfor, belangrijk bij de vorming van hersen- en zenuwstelsel tijdens de jeugd.

Congee (graanpap) van haver werkt zeer versterkend bij zwakte en energie-gebrek. Havervlokken zijn bijna net zo voedzaam als de hele haverkorrel.

De voordelen van haver op een rijtje
Haver is zeer voedzaam, licht verteerbaar en is verzachtend bij maag- en darmslijmvliesirritaties.
Haver helpt bij de regulatie van bloedsuikerspiegel en helpt cholesterol te verlagen.
Haver stilt de trek in zoetigheid. Omdat het veel tijd nodig heeft om door het lichaam omgezet te worden vermindert het honger of trek.
Haver bouwt Qi, Bloed en Jing op  Het genereert kracht en helpt bij vermoeidheid. Het versterkt de immuniteit.
Haver werkt opwekkend op het zenuwstelsel en helpt bij licht depressieve klachten. Het tonifieert Nier-Yang en kan helpen bij impotentie en infertiliteit. Daarnaast verhelp het blokkades van Qi in de baarmoeder en kan het van nut zijn bij menstruatieproblemen.
Haver is perfect om je dag mee te starten: het is heel voedzaam en het zit boordevol vitamines en mineralen.
haverontbijt

recepten voor een lekker stevig haver-ontbijt

Haverpap met honing en amandelen

Een voedzaam en verwarmend ontbijt, dat je genoeg energie oplevert om hele ochtend door te komen. Breng havervlokken met water aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Regelmatig roeren. Je kunt ondertussen de amandelen fijnhakken en als je dat lekker vind licht roosteren in een koekenpan. Als de pap gaar is, in een kom scheppen, honing erbij doen en amandelen erover strooien.

Ontbijt van havervlokken uit het Vijf Elementen Kookboek

Dit recept vraagt wat meer tijd maar is superlekker.  Havervlokken in een pan zonder vet roosteren. Gedroogde abrikozen ’s nachts in appelsap laten weken. In een hete pan zoet kersensap of sap van rode druiven, met wat geraspte gember, kaneel, een snufje zout, de geweekte abrikozen, geraspte citroenschil, een mespuntje cacao en wat gerstemout goed door elkaar roeren. Even zachtjes laten koken. De ‘beetgare’ havervlokken erbij doen en (eventueel) opdienen met wat noten.