Schoudergewricht

acupunctuur guasha schouderklachten
Het schoudergewricht bestaat uit drie botten: het sleutelbeen, het schouderblad en het bot in de bovenarm. Het is een vernuftig gewricht, dat ervoor zorgt dat we onze armen alle kanten op kunnen bewegen. De keerzijde is dat het schoudergewricht ook gevoelig is voor schade. Dit kan veroorzaakt worden door overbelasting of door een blessure. Een directe oorzaak is niet altijd te vinden. Acupunctuur bevordert de doorbloeding van de schouder en dus ook het herstel.

In de Chinese geneeskunde spreken we van Qi en Bloed als de helende krachten van het lichaam. Door de doorstroming van Qi en Bloed te bevorderen vermindert de pijn, ontspannen de spieren en herstelt het lichaam.

Er zijn verschillende schouderklachten die behandeld kunnen worden met acupunctuur

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening waarbij er stijfheid in het gewricht is ontstaan. Dit gaat gepaard met bewegings-beperking en kan pijn veroorzaken.

schouderklachten acupunctuur

Schouder bursitis of slijmbeursontsteking

In het schoudergewricht bevinden zich enkele slijmbeurzen die kunnen ontsteken. Deze slijmbeurzen of bursae zijn kleine zakjes gevuld met vloeistof die het schoudergewricht beschermen en zorgen voor een soepele beweging van de botten, pezen en spieren.

Het belangrijkste symptoom is pijn, die steeds aanwezig is, ook in rust. Verder is er beperkte bewegingsvrijheid van de schouder, met pijn bij het heffen of draaien van de arm. De pijn kan uitstralen naar de nek of arm. Vaak is het niet mogelijk om op de schouder te liggen.

Schouderinstabiliteit

Dit betekent dat de structuren rond de schouder (banden en pezen) te los zijn en dat de bovenarm een te grote bewegingsvrijheid heeft ten opzichte van de kom van het schouderblad. Hierdoor kan de arm gemakkelijk ‘uit de kom schieten’.

Andere voorbeelden zijn schouder tendinitis (peesontsteking), Subacromiaal pijnsyndroom (Impingement), schouder arthritis enz.

Reguliere behandeling van schouderklachten bestaat uit fysiotherapie of injecties met corticosteroiden. Injecties kunnen echter ongewenste bijwerkingen geven en zijn lang niet altijd een oplossing. Vaak komt na verloop van tijd de pijn weer terug.

schouderklachten-acupunctuur-2

Acupunctuur en guasha-therapie vormen een krachtige combinatie om schouderklachten aan te pakken, ongeacht de oorzaak

Wij zien veel mensen met schouderpijn in onze praktijk. De Chinese geneeskunde kent verschillende oorzaken van schouderklachten, bij pijn is er echter altijd sprake van een blokkade. Met acupunctuur kun je deze blokkade opheffen. Ook guasha passen wij regelmatig met succes toe. Acupunctuur en guasha-therapie vormen een krachtige combinatie om de klachten aan te pakken, ongeacht de oorzaak. Vaak zie je al na één behandeling een toename van de mobiliteit. Zelf ervaren of meer info ?

Neem contact op met Erwin van Putten

Wil je eerst zien hoe een guasha behandeling er aan toe gaat, bekijk dan dit Youtube filmpje