Het verband tussen je organen en emoties

Emoties Chinese geneeskunde. Het overkomt iedereen wel eens: te lang blijven hangen in een emotie. Sommige mensen lijken altijd boos te zijn en anderen zijn voortdurend treurig. Sommige mensen zijn steeds maar angstig en andere mensen zijn ‘te’ vrolijk. Ook kennen we allemaal wel de situatie dat we ons zorgen maken en maar blijven piekeren.

Hoe werkt chinese geneeskunde bij emoties

Zowel positieve als negatieve emoties beïnvloeden ons lichaam. Als je gelukkig bent, daalt de hartslag, is de ademhaling diep en ontspannen en daalt de bloeddruk. Pijnlijke en negatieve emoties daarentegen hebben het tegenovergestelde effect; de bloeddruk stijgt, de ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger.

emoties chinese geneeskunde

Emoties zijn in de Chinese geneeskunde onlosmakelijk verbonden met onze gezondheid

Ieder orgaan heeft een corresponderende emotie

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat uit van basis-emoties, die allen gerelateerd zijn aan een bepaald orgaan. Deze emoties zijn: boosheid, vreugde, zorgelijkheid, verdriet, angst en schrik (of shock).

Als er een disbalans is in een orgaan, bijvoorbeeld de lever die overbelast is door teveel toxines, kan de persoon in kwestie last hebben van geïrriteerdheid of woede. Op dezelfde wijze kan langdurige, onopgeloste boosheid leiden tot een disbalans in de leverfunctie. Dit kan een zichzelf instand houdende toestand worden.

Het is daarom belangrijk om altijd de hele mens te behandelen, dus niet alleen lichamelijke klachten aan te pakken, als we streven naar een optimale gezondheid en staat van welbevinden.

Lever – boosheid

Ook in het westen zijn we bekend met de relatie tussen de Lever en boosheid. Denk maar eens aan uitdrukkingen als ‘je gal spuwen’ of ‘iets op je lever hebben’. Boosheid houdt in alle emoties zoals wrok, irritatie, frustratie enz.

Deze zorgen ervoor dat de Qi van de Lever blokkeert, wat op zijn beurt kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk, maar ook klachten als PMS, het gevoel een brok in de keel te hebben, zuchten, pijn in nek en schouders enz.

Milt – zorgelijkheid en piekeren

Heb jij het gevoel dat je de hele wereld op je schouders draagt, heb je veel zorgen en pieker je onophoudelijk?

De kans is groot dat de energie van je Milt is verzwakt. Als je in een stressvolle omgeving verkeert, wordt bezorgheid al snel een onderdeel van je leven. De Milt is een vitaal orgaan dat een belangrijke rol speelt bij de opbouw van Bloed en Qi (vitale energie). Een verstoorde of zwakke Milt-energie belemmert een gezonde spijsvertering en kan chronische vermoeidheid veroorzaken. Teveel denken maakt dat je eetlust verslechtert en zorgt voor een opgeblazen gevoel na het eten. Je krijgt zware armen en benen en een bleek gezicht of hebt het gevoel dat je hoofd vol zit met watten.

Longen – verdriet

Verdriet beïnvloedt het functioneren van de longen. Iemand die langdurig verdriet heeft of rouwt wordt moe, lijdt aan kortademigheid, benauwdheid of een drukkend gevoel op de borst. Je bent bevattelijk voor verkoudheden en griep. Ook astma of huidaandoeningen kunnen ontstaan.

Nieren – angst

De emotie angst is gerelateerd aan de Nieren. Angst is functioneel; het zorgt ervoor dat we adequaat handelen in gevaarlijke situaties. Chronische angst is echter ongezond en lijdt tot Nier-zwakte.

Je slecht kunnen concentreren, een gebrekkig geheugen, pijn in de onderrug, zwakke pijnlijke knieëen, vermoeidheid, vroegtijdig grijs worden, maar ook impotentie of infertilteit kunnen allemaal duiden op een tekort aan Nier-energie.

Hart en Nieren – schrik / shock

Schokkende gebeurtenissen, die plotseling en onverwachts optreden hebben een grote invloed op het lichaam. De schrik slaat je om het hart en je lichaam is acuut in een toestand van ‘fight or flight.

Er komt een grote hoeveelheid stresshormonen vrij en kunt last hebben van hartkloppingen, angst en slapeloosheid. Chronische of langdurige stress als gevolg van een shock zullen uiteindelijk ook de Nieren en de overige organen aantasten, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Soms zijn mensen letterlijk ‘in één nacht grijs’, dit wordt veroorzaakt door de shock die de Nier-energie blokkeert.

Hart – vreugde

Hoe kan een plezierige emotie nu negatief zijn? De Chinese geneeskunde gelooft dat teveel van iets, of het nu goed is of slecht, het natuurlijk evenwicht in het lichaam verstoort. Bij vreugde wordt hier niet bedoeld tevredenheid of blijheid, maar agitatie of manie.

Iemand die manisch is heeft slaapproblemen, praat te snel, kan last hebben van hartkloppingen en voelt zich voortdurend opgewonden

De bijwerkingen van acupunctuur

Omdat emoties en organen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn heeft een acupunctuurbehandeling altijd effect op het mentale welbevinden, ook als je je slechts laat behandelen voor een lichamelijk klacht. Bijna iedere klant ervaart ‘bijwerkingen’ als beter slapen, meer energie, een gevoel van helderheid, een betere spijsvertering en minder stress.

Wij kunnen je begeleiden als je ‘niet lekker in je vel zit’ .

Acupunctuur kan hulp bieden bij depressie, angst en andere psychische klachten. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak