Acupunctuur en Chinese geneeskunde hebben een duidelijk holistisch uitgangspunt. Wat is holisme nu eigenlijk precies ?

acupunctuur holistisch. Lichaam en geest vormen een twee-eenheid. Dat betekent dat iedere emotie van invloed is op je gezondheid en je lichaam. Het betekent ook dat iedere verstoring van jouw lichaam, ziekte of pijn, van invloed kan zijn op jouw emoties, gevoelens en op je denken.

Hoe werkt dat? Bij bijvoorbeeld vreugde, liefde of verliefdheid kunnen we ons, naast gevoelens van warmte en tevredenheid, ook vitaal en energiek voelen. Op deze momenten kan het zijn dat je geen of weinig pijn voelt.

Angst, verdriet depressiviteit doen de energie afnemen en kunnen je vermoeidheid en uitgeput maken.

Emoties, gevoelens, denken en het lichaam houden elkaar in evenwicht.
Dit noemen we ‘Holistisch’!

Pijn of ander lichamelijk ongemak kan je chagrijnig maken. Veel mensen hebben na een hartinfarct last van angst. Of hebben ze na een infarct een sterk gevoel de zaken en het leven sterk te moeten relativeren (wat natuurlijk nooit kwaad kan). Niet alleen het fysieke hart is aangedaan, ook op emotioneel en spiritueel niveau is de energie verstoord.

We kunnen ons tijdens een griep behoorlijk somber en down voelen. De wereld lijkt soms op dat moment zijn einde te naderen.

In de Chinese Geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat emoties gekoppeld zijn aan de organen.

Ieder acupunctuurpunt heeft zowel een lichamelijke (fysiek) en emotionele werking.

In de acupunctuur letten we tijdens de behandeling op dit aspect. Ieder acupunctuurpunt heeft zowel een lichamelijke (fysiek) en emotionele werking. Zo komt het belang van het emotionele en het lichamelijke bij de behandeling van iedere kwaal aan bod.

Meer over de behandelwijze van Erwin van Putten, acupuncturist

acupunctuur holistisch