De Chinese orgaanklok leert ons wanneer het de ideale tijd is om te eten, te slapen en te sporten.

Als je dit ritme aanhoudt als planning voor je dagen en nachten kan dit je gezondheid en hoe je je voelt een echte boost geven.
De beste tijdstippen om te eten, slapen, werken, studeren of voor sex staan namelijk allemaal vast volgens de traditioneel Chinese orgaanklok

Er is voor alles een tijd, en het leven volgens de Chinese orgaanklok heeft een grote impact op je gezondheid. Onbewust breken we vaak met deze regels, bijvoorbeeld door niet te ontbijten of om onvoldoende rust te nemen.

Vooral de belangrijkste regel volgens de Chinese geneeskunde om van 11 uur ’s avonds tot 5 uur ’s morgens te slapen, komt door onze moderne levensstijl vaak in de knoei

leven volgens de chinese orgaanklok

Ons lichaam beweegt als een uurwerk en elk orgaan heeft een periode van 2 uur waarin de Qi (energie) op zijn hoogtepunt is. Qi stroomt door de 12 meridianen in 24 uur en wisselt tussen yin (koude) en yang (warmte) energie.

Leven volgens de orgaanklok kan de gezondheidstoestand verbeteren. Kleine oefeningen, zoals lopen en zelfmassage (drukpuntmassage) hebben een helend effect op het lichaam.

De traditionele chinese geneeskunde geeft gerichte tips als een gids om gezond te leven. Niet door medicijnen voor te schrijven, maar als een manier om in harmonie te leven met het universum en het ritme en cyclus van het lichaam.

Veel van deze richtlijnen komen tegenwoordig misschien vreemd over en zullen je de wenkbrauwen doen fronsen. Als je er wat meer onbevooroordeeld tegenover staat, zullen er wellicht toch bruikbare tips tussen zitten, die maken dat jij lekkerder in je vel zit

Chinezen gaan uit van 12 “aarde takken” in een dag: zi, chou, yin, mao, chen, si, wu, wei, shen, you, xu en hai. Dit zijn allen tijdseenheden van steeds 2 uur.

Gedurende de dag, zijn de 12 meridianen als rivieren van energie die Qi verspreiden door het lichaam.

Daar waar de energie zich concentreert functioneren de organen op hun best. Is de  energiestroom daarentegen geblokkeerd dan geeft dat problemen.

Chinese orgaanklok acupunctuur

Chou (1-3am)

Het beste wat je op dat moment voor jezelf kunt doen is slapen, zodat de lever optimaal in staat is om om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen en nieuw bloed te produceren.

Bloed kan alleen terug naar de Lever stromen als we liggen, de Lever kan daarom zijn werk alleen maar goed doen als we slapen. In de ochtend, bij het opstaan, is je bloed weer fris en gereinigd en is je lichaam klaar voor een nieuwe dag.

Yin (3-5am)
De Long zorgt er vervolgens voor dat energie en bloed naar de organen worden gevoerd.
Mensen die rusteloos zijn en last hebben van slapeloosheid hebben een overactieve yang-energie.
Terwijl we wakker liggen zouden we oefeningen moeten doen om dit ‘vuur’ te blussen. Adem een aantal malen diep in en uit. Wrijf de handen tegen elkaar totdat ze warm zijn en plaats de handpalmen vervolgens over de ogen. Masseer de neusvleugels en oren. Bedek de oren met je handen en plaats de vingers op het achterhoofd. Tik met de vingers op het achterhoofd. Spreid je armen naar beide kanten. Slik een aantal keren je speeksel door en stel voor hoe dit naar beneden stroomt tot aan de navel.

Mao (5-7am)

Rond deze tijd neemt de Dikke Darm het over van de Long. Dit houdt in dat je moet opstaan om naar het toilet gaan om je lichaam te ontdoen van ontlasting.

Zorg voor geschikte kleding om je te beschermen tegen pathogene energieën. Wordt rustig wakker en ga zo mogelijk bij een raam zitten, in het licht. Drink een kop warm water en kam je haar en hoofd herhaaldelijk. Dit verheldert de ogen en verfrist de geest. Het is tijd om je te gaan wassen.

Chen (7am-9am) 

Nu is het tijd voor ontbijt omdat de Maag-energie actief is. Eet warm voedsel, zoals congee. Neem daarna even rust en maak langzaam 50-60 stappen. Wrijf onderwijl over je buik en maag om het eten beter te verteren. Met voldoende Yang-energie afkomstig van het eten, transformeert de Milt voeding in voor het lichaam bruikbare energie.

Si (9am-11am)

Bloed en Qi stromen door de Milt-meridiaan en ondersteunen het metabolisme; in bloed en Qi omgezet voedsel wordt naar de spieren gezonden. Dit is de perfecte tijd om te werken. De Milt zorgt voor voldoende activiteit.

Wu (11am-1pm)

Lunchtijd. Een gebalanceerde, voedzame lunch is belangrijk. De lunch zou bij voorkeur warm en vullend moeten zijn en geen rauw voedsel moeten bevatten. Maak na de lunch een korte wandeling. Wrijf over maag en onderrug om de Milt en Nieren te activeren. Drink een beetje thee en doe een middagdutje van een halfuur.

Wei (1pm-3pm)

Hierna wordt het weer tijd voor meer activiteit. De Dunne Darm scheidt en distribueert het voedsel.

Shen (3pm-5pm)

Dit zijn piekuren om te werken en studeren. Het is het moment van de dag dat de Blaas-meridiaan aan het werk gaat. Er zijn twee Blaasmeridianen, één aan elke kant van de wervelkolom.

De blaasmeridiaan loopt van de voeten naar het hoofd en de hersenen. Omdat energie actief naar de hersens stroomt is dit de juiste tijd voor efficiënt werk. Drinken van thee wordt geadviseerd. De Blaas-meridiaan is een belangrijk toxines-verdrijvend kanaal. Extra water drinken zorgt voor ontgifting doordat de toxines via de urine worden afgevoerd.

You (5pm-7pm)

De Nieren beginnen met opslaan van “Jing” ofwel “Essentie”. Bij uitstek het moment om de Nieren te versterken. Het is tijd om te dineren, maar ook hier geldt weer: niet te veel. Een klein beetje wijn is goed om de bloedcirculatie te bevorderen. Dronkenschap daarentegen is juist slecht.

Xu (7pm-9pm)

Het pericard is het hartzakje dat het hart en de beginpunten van de belangrijkste bloedvaten omhult.
Het zorgt voor bescherming van het Hart. Neem een warm voetbad, dit helpt om pathogene hitte en vocht te verdrijven en bevordert de bloedcirculatie. Ook is dit een goede tijd om te lezen, maar niet zoveel dat de ogen gaan branden. Te diep nadenken is ook niet aangeraden rond deze tijd, omdat te veel mentale activiteit Hitte veroorzaakt en de Nier-yin uitput. Hierdoor kan een disbalans ontstaan tussen Hart en Nier met eventueel sexueel disfunctie als gevolg. Masseer het punt Yong Quan op beide voeten om de Nier-energie te voeden.

Hai (9pm-11pm) en Zi (11pm-1am)

Voldoende Yang-energie is cruciaal voor mensen om gedurende de dag actief te kunnen zijn. Het moet daarom op de juiste tijd worden opgeslagen. Slapen is de beste manier om Yang op te slaan, wat betekent dat je tussen 9 en 11 uur moet gaan slapen. Mensen zouden tijdens Hai en Zi binnen moeten blijven. Om in slaap te komen wordt geadviseerd om op de zij te liggen, met een been gebogen over de andere. Wees kalm en probeer aan niets te denken. Alleen wanneer het Hart slaapt (aan niets denkt), kan men lekker slapen.

Dit is ook de beste tijd voor seks (en om zwanger te worden), omdat Yin en Yang in het lichaam en in het universum in balans zijn. Het chinese karakter voor Hai is een korenzaadje dat wacht op ontkieming. Het universum en het lichaam zijn klaar voor nieuw leven.

Tijdens Zi moet men slapen. Een tegenvaller voor party-animals en andere nachtdieren, maar slaapgebrek tijdens deze uren ondermijnt op de lange duur de gezondheid.

Tot slot; Leven volgens deze orgaanklok is in deze tijd misschien niet altijd makkelijk in te passen. Naast een drukke baan, een gezin en allerlei andere zaken die je opeisen.  Probeer bij gezondheidsproblemen hier toch eens op te letten, kijk waar je je goed bij voelt en doe daar je voordeel mee.