Zodra de temperatuur lager wordt hebben sommige mensen last van wintertenen, wintervoeten of winterhanden.

Ook billen, bovenbenen, oren en gezicht kunnen last geven. De medische term hiervoor is pernioses.

Het is een reactie op blootstelling aan koude. Kleine bloedvaatjes in de huid vernauwen door koude. In de warmte verwijden de vaten.

koude handen en voeten

Rood, tot paars-blauw verkleurde handen, voeten en bovenbenen, vaak met een zwelling

Winterhanden en voeten komen door blootstelling aan kou gevolgd door een snelle opwarming. Door de snelle verwijding van de bloedvaten kan er wat bloed lekken in de omliggende weefsels, waardoor de klachten ontstaan.

Hoewel het pijnlijk kan zijn en ongemak met zich meebrengt, is het een onschuldige aandoening. Klachten die ontstaan zijn pijnlijke, rode tot blauwe, gloeiende, vaak jeukende, tintelende of brandende zwellingen.

Perniosis is een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid, bij blootstelling aan koude temperaturen. Vooral als kou gepaard gaat met vocht en wind. In landen waar de temperaturen weliswaar lager zijn, maar de lucht droger komt het minder vaak voor.

wintertenen

Een stagnatie van Qi waardoor de bloedstroom blokkeert

In de Chinese geneeskunde spreken we van een koude pathogeen die het lichaam binnendringt in de winter. Meestal gebeurt dit bij personen die een tekort hebben aan Yang. Hierdoor kunnen Qi en Bloed niet vrij stromen. Zowel de westerse en de Chinese geneeskunde erkent de relatie tussen wintertenen en koude.

Waarom de een er wel last van krijgt en de ander niet is niet helemaal duidelijk.

Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg, bloedarmoede, hormonale schommelingen of aandoeningen van het bindweefsel. Het komt ook meer voor bij mensen die op vochtige plaatsen wonen of werken. Omdat roken een effect heeft op de bloedcirculatie kan dit het euvel vergroten.

Het beste kan dit uiteraard worden voorkomen, want voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Het is belangrijk om warme isolerende kleding te dragen. Dus dikke sokken en handschoenen . Alles dient goed ruim te zijn, en niet te strak aan te spannen rond de huid. Ook goede isolerende en waterdichte schoenen zijn zeer belangrijk. Probeer ook zoveel mogelijk temperatuurswisselingen te voorkomen.

Er zijn verschillende natuurlijke behandelingen, waarin voeding en kruiden een belangrijk onderdeel zijn.

Gember: Verwarmt het lichaam van binnenuit, stimuleert de circulatie en werkt ontstekingsremmend. Je kunt gember gebruiken in de thee of bij de maaltijd.
Rozemarijn: Zorgt voor verwijding en het versterken van de bloedvaten. Drink rozemarijnthee of gebruik het bij de maaltijd.
Gingko biloba: Een kruid gebruikt in de chinese geneeskunde. Het bevordert de bloedcirculatie en houdt de bloedvaten in goede conditie. Verkrijgbaar als thee, capsules en tinctuur.
Massage: regelmatig masseren helpt perniosis verminderen.

Moxa en acupunctuur hebben een gunstig invloed op de bloedcirculatie en de toevoer van warmte in het lichaam.

Meer weten? Voor meer info of afspraak