Shiitake wordt wel beschouwd als paddenstoel van de eeuwige jeugd

Paddenstoelen passen helemaal bij de herfst. In de Chinese kruidengeneeskunde, maar ook in de Chinese keuken worden ze al heel lang gebruikt, omdat ze bijdragen aan een lang en vitaal leven.

In historische geschriften uit de 13 eeuw worden ze beschreven als ‘levens-elixer’. Andere bijnamen zijn ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’ of ‘koningin van de paddestoelen’

shiitake-chinese-geneeskunde-weerstand

Shiitake heeft immuunsysteem-versterkende eigenschappen

Shiitakes zijn ingedeeld in de kruiden die Qi versterken.

De Chinese geneeskunde past het toe bij klachten van de luchtwegen, slechte bloedcirculatie, uitputting en zwakte. Het versterkt de vitale energie en je weerstand tegen ziekte.

Shiitake heeft een gunstig effect op je cholesterol en heeft ook virusbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten veel vitamine D en dat komt prima uit in het herfstseizoen, wanneer de zon flink in kracht afneemt.

Culinair gebruik van Shiitake

Shiitake is een echte lekkernij, populair in heel Azië
Je vindt shiitake in het groentenschap in de supermarkt. Bij de (Chinese) toko zijn ze ook gedroogd verkrijgbaar. Tijdens het drogen is de smaak nog krachtiger geworden. Als je gedroogde shiitakes gebruikt laat ze dan eerst een half uur weken door er gekookt water overheen te gieten.
Het weekwater voeg je later toe aan je recept , want dat heeft een zeer krachtige smaak. Je kunt van shiitake een heerlijke soep maken, eventueel in combinatie met andere paddestoelen

Er is een oude legende die vertelt over de oorsprong van shiitake-paddenstoelen.

Volgens de legende is het ontstaan van shiitake-paddenstoelen te danken aan een hemelse gift.

De legende begint met het verhaal van een houthakker genaamd Shiro. Op een dag, terwijl Shiro in het bos aan het werk was, zag hij een prachtige fee verschijnen. De fee voelde mededogen voor Shiro’s armoedige levensstijl en besloot hem te helpen.

De fee gaf Shiro een klein zaadje en vertelde hem dat als hij het zaadje in een specifieke boomstronk zou planten, het iets magisch zou worden. Shiro ging naar huis en plantte het zaadje in de aangewezen boomstronk, zoals de fee had gezegd.

Hij verzorgde het zaadje met liefde en geduld. Na enige tijd begonnen er mysterieuze paddenstoelen te groeien uit de boomstronk.

 

Tot zijn verbazing waren deze paddenstoelen anders dan alle andere waar hij ooit van had gehoord. Ze hadden een heerlijke smaak en een voedzame textuur. Shiro noemde ze shiitake-paddenstoelen, vernoemd naar de boomstronk waaruit ze waren ontstaan.

Al snel ontdekte Shiro dat de shiitake-paddenstoelen niet alleen lekker waren, maar ook veel gezondheidsvoordelen hadden.

Het nieuws verspreidde zich door het land en mensen begonnen shiitake-paddenstoelen te waarderen als een kostbare geschenk van de hemel. De legende van Shiro en de shiitake-paddenstoelen symboliseert de magie en voedende eigenschappen van deze paddenstoelen.

 

Het herinnert ons eraan dat soms uit onverwachte gebeurtenissen iets waardevols kan ontstaan.

shiitake paddestoelen chinese geneeskunde