Shiitake wordt wel beschouwd als paddenstoel van de eeuwige jeugd

Paddenstoelen passen helemaal bij de herfst. In de Chinese kruidengeneeskunde, maar ook in de Chinese keuken worden ze al heel lang gebruikt, omdat ze bijdragen aan een lang en vitaal leven.

In historische geschriften uit de 13 eeuw worden ze beschreven als ‘levens-elixer’. Andere bijnamen zijn ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’ of ‘koningin van de paddestoelen’

shiitake-chinese-geneeskunde-weerstand

Shiitake heeft immuunsysteem-versterkende eigenschappen

Shiitakes zijn ingedeeld in de kruiden die Qi versterken.

De Chinese geneeskunde past het toe bij klachten van de luchtwegen, slechte bloedcirculatie, uitputting en zwakte. Het versterkt de vitale energie en je weerstand tegen ziekte.

Shiitake heeft een gunstig effect op je cholesterol en heeft ook virusbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten veel vitamine D en dat komt prima uit in het herfstseizoen, wanneer de zon flink in kracht afneemt.

Culinair gebruik van Shiitake

Shiitake is een echte lekkernij, populair in heel Azië
Je vindt shiitake in het groentenschap in de supermarkt. Bij de (Chinese) toko zijn ze ook gedroogd verkrijgbaar. Tijdens het drogen is de smaak nog krachtiger geworden. Als je gedroogde shiitakes gebruikt laat ze dan eerst een half uur weken door er gekookt water overheen te gieten.
Het weekwater voeg je later toe aan je recept , want dat heeft een zeer krachtige smaak. Je kunt van shiitake een heerlijke soep maken, eventueel in combinatie met andere paddestoelen