In het oude Chinese kreeg een arts betaald zolang als zijn klanten gezond bleven.

Oorspronkelijk was de Traditionele Chinese geneeskunde gericht op preventie, ofwel het voorkomen van ziekte.

Heelmeesters werden in het oude China alleen betaald als hun klant gezond bleef. Zij deden er dan ook alles aan om hun cliënten gezond te houden. Zij maakten hierbij gebruik van hun uitgebreide kennis over de werking van het lichaam. En deden veel onderzoek naar de reacties op het lichaam op verschillende behandelingen.

Een behandeling was primair gericht op het optimaal houden van de weerstand en de conditie.

Met allerlei leefstijlregels over voeding, beweging, kruiden en acupunctuur werd gewerkt aan fitheid op lichamelijk en mentaal vlak.

De eerste verdedigingslinie tegen ziekte is de zogenaamde Wei Qi.

Dit is een speciale soort vitale energie die ‘aanvallers van buiten’ (bacteriën, virussen, en andere ziekmakers) tegenhoudt. Je kunt het zien als een soort van barriere of schild dat je lichaam omgeeft.
Om je immuunsysteem stevig te houden moet de Wei Qi sterk zijn. Voeding, de lucht die we inademen en lifestyle hebben allen invloed op de Wei Qi

Het Chinese woord ‘Wei’ kun je vertalen als
‘beschermer’ of ‘verdediger’.

Deze Wei Qi staat in verbinding met de meridianen van de Longen en de Dikke Darm. Wanneer we de Longen niet genoeg voeden verzwakt de Metaal energie en kun je vatbaar zijn voor verkoudheid, verstopte neus en bijholtes, keelpijn, ademhalingsproblemen, luchtweginfecties en allergieën.

acupunctuur weerstand verhogen

Regelmatig een behandeling acupunctuur maakt de Wei Qi sterker en zodoende de natuurlijke weerstand tegen ziekte groter