Acupunctuur bij knieklachten

Acupunctuur bij knieklachten. Pijn in de knieën is een veel voorkomende klacht die mensen van alle leeftijden treft. Kniepijn kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een blessure, ongeval, overbelasting of ontsteking

De knie is een ingewikkeld gewricht

Het kniegewricht is het grootste gewricht in het lichaam en bestaat uit botten, ligamenten, pezen en spieren die samenwerken om ondersteuning en beweging te bieden. Het is een scharniergewricht dat het bovenbeen verbindt met het onderbeen

De knie  wordt gevormd door vier botdelen: de knieschijf, het bovenbeen , het scheenbeen en het kuitbeen

Meridianen en acupunctuurpunten bij knieklachten

Bij knieklachten zijn verschillende meridianen betrokken. De belangrijkste meridianen die vaak geassocieerd worden met knieklachten zijn de Blaasmeridiaan, de Niermeridiaan, de Miltmeridiaan en de Levermeridiaan.

Een acupuncturist kan verschillende acupunctuurpunten gebruiken bij de behandeling van knieklachten. Enkele veelvoorkomende  punten zijn:

Maag 35 (Dubi):  wordt specifiek gebruikt om pijn en stijfheid in de knie te verminderen

Xi Yan kan helpen bij het verlichten van pijn, ontsteking en stijfheid in de knie.

Veelvoorkomende knieklachten

Er zijn verschillende soorten knieklachten die kunnen optreden, afhankelijk van de oorzaak en de specifieke symptomen. Enkele veelvoorkomende knieklachten zijn:

  • Verstuikingen en verrekkingen: Dit zijn veelvoorkomende blessures waarbij de ligamenten of spieren rondom de knie worden beschadigd.
  • Meniscusletsels: De meniscus is een kraakbeenachtig structuur in de knie die schokken opvangt. Het kan scheuren als gevolg van een plotselinge draaibeweging of trauma.
  • Artrose: Dit is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de knie geleidelijk verslechtert, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.
  • Bursitis: Dit is ontsteking van de slijmbeurs, een met vocht gevulde zak die zich rondom de knie bevindt. Het kan pijn, zwelling en beperkte beweging veroorzaken.

Heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen bij het verminderen van je klachten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op

Een positief effect op je dagelijkse activiteiten

Acupunctuur bij Erwin van Putten in Alkmaar is een goede optie om pijn, ontsteking en stijfheid in de knieen te verminderen. Het kan ook de stabiliteit of soepelheid verbeteren. Dit gaat gepaard met een positieve invloed op je dagelijkse activiteiten, of het nu gaat om het uitvoeren van je werk, sporten, traplopen of een fijne wandeling in het park

 

Knieklachten en de relatie met de Nier-energie

Wanneer je ouder wordt neemt de kans op knieklachten toe. De Chinese geneeskunde zegt hierover: “Een tekort aan nier-qi kan een verstoring veroorzaken in de energiestroming door het lichaam en kan mogelijk leiden tot knieklachten. De nier-qi is verantwoordelijk voor het voeden en versterken van de botten, pezen en gewrichten, inclusief de knieën. Een verzwakte nier-qi kan leiden tot zwakte en instabiliteit in de knieën, evenals pijn en stijfheid” 

 

Acupunctuur bij knieklachten