Acupunctuur geeft je lucht

Acupunctuur bij sinusitis Sinusitis (bijholteontsteking of voorhoofdsholteontsteking) is een ontsteking van het slijmvlies van de bijholtes.  Met hoofdpijn, aangezichtspijn,  een vol gevoel in het hoofd, niet kunnen ruiken en proeven, en moeite om je te kunnen concentreren als gevolg. Een acute sinusitis kan ontstaan door verkoudheid of luchtweginfectie.

Symptomen van sinusitis

 • verstopte neus
 • gele of groene afscheiding uit de neus
 • pijn en gevoeligheid van wangen, kaken, ogen, voorhoofd
 • hoofdpijn
 • eventueel koorts
 • pijn in de tanden
 • verminderd reukvermogen
 • slechte adem
acupunctuur bij sinusitis

Acupunctuur bij sinusitis

In oude Chinese geschriften wordt beschreven dat het vermogen om geuren te ruiken een teken is van een goede doorstroming van energie in de Long-meridiaan en een evenwichtige werking van de longen

Chronische sinusitis is in de Chinese geneeskunde sterk verbonden met het spijsverteringsysteem en een opeenhoping van Damp.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan slijmvormende eigenschappen. Je kunt hierbij denken aan zuivelproducten, suikerhoudende voedingsmiddelen, gefrituurd voedsel, en overmatig gebruik van rauwe en koude voedingsmiddelen. Slijm hoopt zich op in het lichaam wat zich kan manifesteren als een verstoring in de neus- en sinusgebieden.

Een zwakke Long-functie kan eveneens problemen geven met de luchtwegen. Bijvoorbeeld een allergie, hooikoorts of gevoeligheid voor verkoudheid. Ook externe pathogenen (bijvoorbeeld Wind, Hitte of Koude) kunnen bijholte- of voorhoofdsholteontsteking veroorzaken.

Bij sinusitis kunnen bepaalde kruidentheeën verlichting bieden

 • Kamille:  heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de irritatie in de luchtwegen verzachten.
 • Pepermunt: dit  heeft een verkoelend en verfrissend effect, wat kan helpen bij het openen van de luchtwegen en het verlichten van verstopping.
 • Gember:  staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontsteking en verlichting bieden bij verstopte sinussen.
 • Tijm: lost slijm in de luchtwegen op en is bekend om zijn antivirale werking

Na een acupunctuurbehandeling, kan de neus vaak al direct veel meer ‘open’ voelen.

En de  druk in de holtes is verlicht. Met acupunctuur kun je bovendien de spijsvertering een flinke zet geven.

Bovendien kan acupunctuur bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem, wat kan helpen bij de behandeling van allergieën en verkoudheid.

Als je last hebt van neusklachten, overweeg dan eens acupunctuur voor een effectieve en natuurlijke behandeling van je klachten.

Acupunctuur bij sinusitis – het bekendste punt is ‘welkom geuren’

Er zijn meerdere punten die worden gebruikt, maar het allerbekendste punt is Dikke darm 20, ook wel bekend als Yingxiang.  Dit kun je vertalen als ‘welkom geuren’. Het is een belangrijk acupunctuurpunt dat vaak wordt gebruikt bij neusklachten. Het punt bevindt zich net aan de zijkant van de neusvleugels. Als je last hebt van verstopte neus, een loopneus of andere neusproblemen, kan het stimuleren van dit acupunctuurpunt verlichting bieden

Wil jij van je voorhoofdsholteonsteking, bijholteonsteking, of andere luchtwegklachten af ? En heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik sta je graag te woord,

Erwin van Putten, acupuncturist Alkmaar

acupunctuur sinusitis