Acupunctuur en guasha zijn een ijzersterke combinatie bij de behandeling van een tennisarm

Een tennisarm of tenniselleboog (laterale epicondylitis) is een pijnlijke aandoening die optreedt wanneer pezen in de elleboog overbelast raken, meestal door herhaalde bewegingen van de pols en arm.

Tennissers zijn overigens, ondanks de naam niet de enigen die een tenniselleboog kunnen krijgen.  Ook bij bepaalde beroepen of hobby’s  is er een verhoogde kans om een tennisarm te ontwikkelen. Bijvoorbeeld schilders, timmerlieden, hoveniers en muzikanten.

De pijn van een tenniselleboog  zich ook verspreiden naar onderarm en pols..

Acupunctuur tennisarm

De symptomen van een tennisarm

Meestal ontstaan de klachten geleidelijk, waarbij de pijn in de loop van weken verergert.
De belangrijkste symptomen:

  • brandende pijn aan de buitenkant van de elleboog (bij een golversarm aan de binnenkant), met uitstraling naar de pols
  • pijn bij het buigen of draaien van de arm
  • stijfheid in de arm
  • zwelling van het ellebooggewricht
  • krachtverlies

De diagnose tennisarm volgens de Chinese geneeskunde – Ah Shi punten

Op basis van lichamelijk onderzoek stel ik de diagnose. Dit gaat dmv van een paar eenvoudige testen uit de fysiotherapie. Daarnaast ga ik op zoek naar zogenaamde Ah Shi punten. Dit zijn punten die in de acupunctuur worden gebruikt wanneer er pijnlijke of gevoelige gebieden op het lichaam zijn.
Deze gebieden kunnen pijnlijk zijn, verhardingen bevatten of anders aanvoelen dan de omliggende weefsels.  Door deze punten te stimuleren met acupunctuurnaalden (of massage / guasha) , kan  ik proberen de pijn te verlichten, de doorbloeding te verbeteren en de energiebalans in het lichaam te herstellen. Het mooie van Ah Shi-punten is dat ze zeer individueel en specifiek kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de symptomen en behoeften van elke persoon.

Guasha bij tennisarm

Ik heb zeer goede ervaringen met guasha bij de behandeling van een tennisarm. Met zijn zeer specifieke techniek helpt guasha om de energieblokkades rondom het getroffen gebied los te maken, waardoor de pijn verlicht wordt en de genezing bevorderd wordt.

Meridianen en acupunctuurpunten die kunnen helpen bij een tennisarm

Volgens de Chinese geneeskunde is er bij een tennisarm een verstoring in de meridianen die verband houden met de arm en elleboog. Vaak zijn dikke darm-meridiaan  en de drievoudige verwarmer-meridiaan betrokken. Beide meridianen lopen over de buitenkant van de arm. Zij zijn van invloed op de beweging en circulatie van Qi (energie) in de armen en het lichaam.

Een paar acupunctuurpunten die vaak worden gebruikt zijn:
Dikke Darm 10 : Dit punt staat bekend om het verlichten van pijn en ontsteking in de elleboog.

Dikke Darm 11:  Helpt bij het verminderen van pijn en ontsteking, en kan ook spierspanning in de onderarm verlichten.

Dunne Darm 8: Een punt dat goed kan helpen bij het verlichten van pijn en het ontspannen van de spieren rondom de elleboog.

Ik help jou graag van je klachten af. Heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op,

Erwin van Putten, acupuncturist Alkmaar