Acupunctuur geeft ruimte bij de zenuwbeknelling die het carpaal tunnel syndroom veroorzaakt

Acupunctuur carpaal tunnel syndroom.

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) komt vaak voor als gevolg van een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de onderarm, ter hoogte van de pols. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals steeds herhalende bewegingen , langdurig gebruik van toetsenbord en muizen (in een verkeerde houding) , zwangerschap, artritis of een blessure aan de pols.

Ook door het werken met gereedschap, instrumenten bespelen of hobby’s als borduren en breien kunnen klachten zich ontwikkelen

acupunctuur bij carpaal tunnel syndroom

Klachten bij het carpaal tunnel syndroom

Vaak ontstaan de symptomen geleidelijk, met tintelingen , gevoelloosheid of pijn in je hand, pols of vingers. In het begin treden de klachten vaak ’s nachts op.

  • gevoelloosheid of een doof gevoel vooral ’s nachts
  • tintelingen in handen en vingers (met uitstraling naar arm, nek en schouders)
  • pijn in pols, onderarm en handen
  • krachtverlies
  • moeite om dingen op te pakken, of dingen laten vallen
  • bewegingsbeperking

 

Het effect van acupunctuur bij carpaal tunnel syndroom

Bij een acupunctuursessie worden dunne naalden op specifieke punten in  handen, polsen, armen en lichaam  geplaatst

Er zijn veel mensen die baat hebben bij een behandeling. Acupunctuur kan namelijk helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Het zorgt voor het verbeteren van de doorbloeding en bevordert ontspanning. Na één of meerdere acupunctuurbehandelingen kan verlichting van symptomen zoals pijn en gevoelloosheid worden ervaren. Het aantal behandelingen hangt altijd af van meerdere factoren. Hoe lang zijn de klachten al aanwezig, hoe ernstig zijn de klachten, kan de cliënt voldoende rusten om te herstellen en hoe is het gesteld met de algehele conditie en gezondheid.

Meridianen en acupunctuurpunten die een rol spelen bij het carpaal tunnel syndroom

Er zijn verschillende meridianen die door het polsgebied lopen. Vaak zijn de hartmeridiaan en pericardmeridaan betrokken. Deze meridianen worden o.a. geassocieerd met de doorstroming van energie en bloed in de handen. Punten op deze meridianen kunnen stagnatie oplossen en de circulatie verbeteren. De druk op de zenuw kan door acupunctuur afnemen.

Een paar acupunctuur punten die ik regelmatig gebruik bij carpaal tunnel syndroom zijn:

– H7 (Shenmen): Dit punt ligt aan de binnenkant van de pols en wordt beschouwd als een algemeen ontspanningspunt en kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
– P6 (Neiguan): Dit punt bevindt zich op de binnenkant van de pols en kan helpen bij het verlichten van pijn en gevoelloosheid in de handen
– LI4 (Hegu): Dit punt zit tussen de duim en de wijsvinger. Het kan worden gestimuleerd om pijn en ontsteking in de handen en polsen te verminderen.

Ook Chinese massage, guasha en Qi Gong oefeningen kunnen je  helpen om van het carpaal tunnel syndroom af te komen.

Bij de behandeling maak ik eventueel ook gebruik van Chinese massage en guasha. Vaak geef ik aanvullend oefeningen om de spieren en pezen te versterken en ontspannen. Bijvoorbeeld bewegingen uit de Qi Gong. Dit kan heel gunstig zijn bij het carpaal tunnel syndroom, bijvoorbeeld bepaalde oefeningen die de flexibiliteit van de polsen verbeteren.  Of het stimuleren van de meridianen die door de handen en polsen lopen

Ben je benieuwd of mijn behandeling kan helpen in jouw situatie?

Neem gerust contact met me op, Erwin van Putten