acupunctuur rust en ontspanning

Van stress naar ontspanning met acupunctuur

Acupunctuur stress. Het drukke leven dat sommigen leiden vraagt veel van je lichaam en geest . De druk om te presteren is soms erg hoog en steeds meer mensen ervaren dagelijks stress.

Chronische stress is spanning die te lang aanhoudt, die uitput en zelfs ziek maakt. Stresshormonen zorgen ervoor dat je aanhoudend in verhoogde staat van paraatheid bent. Dit heeft niet slechts een weerslag op je lichaam, maar is ook een bron van allerlei psychische klachten

In de Chinese geneeskunde spreekt men van  een energie-blokkade. De Qi kan niet meer vrij stromen en veroorzaakt stagnatie, waardoor allerlei vervelende klachten ontstaan.

Veel voorkomende klachten bij stress

boosheid, geïrriteerdheid, frustratie
stijfheid van spieren, vooral in de nek en schouders
slaapproblemen en vermoeidheid
depressie en angst
premenstruele problemen, zoals humeurigheid, gespannen borsten, buikpijn
een gevoel van spanning op de borst
veel zuchten
slechte concentreren
het gevoel dat alles je teveel wordt

Acupunctuur vermindert spanning en zorgt dat je tot rust komt

De behandeling met acupunctuur stimuleert het centraal zenuwstelsel , omdat chemische stoffen vrijkomen in de spieren, hersenen en ruggenmerg. De afgifte van neurotransmitters en hormonen worden door acupunctuur op een goede manier gereguleerd.

Dit brengt het lichaam in een meer stabiele toestand. Door acupunctuur wordt endorfine en serotonine afgegeven in de hersenen, wat zorgt voor een ontspannen en blij gevoel. Tegelijkertijd wordt de hoeveelheid stresshormonen afgebouwd, waardoor de spanning afneemt.

Studies aan de Universiteit van California hebben aangetoond dat acupunctuur de activiteit van het sympatisch zenuwstelsel vermindert en de bloeddruk en de hartslag verlaagt. Veel mensen voelen zich al na één behandeling beter.

Andere hulpmiddelen om stress op te lossen:

Ademhalingsoefeningen: Veel mensen hebben een oppervlakkige  ademhaling. Deze oppervlakkige ademhaling maakt je onrustig en gejaagd.  Ga elke dag 5-10 minuten rustig  liggen, terwijl je je  concentreert op de buikademhaling.  Het is een van de beste dingen die je kunt om kalmer te worden en je gedachten tot rust te brengen.

Ook  meditatie, tai-chi, yoga en sporten zijn goede manieren om spanning kwijt te raken.

Acupunctuurpunten tegen stress

Er zijn veel acupunctuurpunten die je kunnen helpen tot rust te komen in stressvolle situaties. Van bepaalde acupunctuurpunten is aangetoond dat ze verbonden zijn met specifieke gebieden in de hersenen en daarmee nervositeit en de gevoeligheid voor pijn en stress kunnen verminderen en ontspanning bevorderen. Enkele voorbeelden:

Dikke Darm 4 – dit punt vind je tussen de duim en de ringvinger. Het heeft een grote invloed op het emotionele welbevinden. Het zorgt voor meer energie en maakt dat jij weer lekker in je vel komt te zitten

Lever 3 – ligt op de voet tussen de grote en de tweede teen. Het zorgt voor ontspanning en afname van spanningsklachten. Als je het gevoel hebt dat je helemaal ‘vast zit’, zorgt Lever 3 weer voor beweging.

Pericard 6 – gelokaliseerd tussen de pezen aan de binnenzijde van de pols. Dit punt is zeer nuttig om de geest te kalmeren, zodat je meer rust in je hoofd hebt en lekkerder slaapt

Deze acupunctuurpunten worden ook beschreven in ons
e-boek drukpuntmassage

acupunctuur stress