Bloed-leegte is in de Chinese geneeskunde een veelvoorkomend syndroom, vooral bij vrouwen.

Bij bloedleegte denkt men al gauw aan bloedarmoede. Bij bloedarmoede bevat het bloed te weinig rode bloedcellen of zit er te weinig hemoglobine in deze cellen. Bij bloed-leegte is er echter wat anders aan de hand. Er zit te weinig voeding of vitaliteit in het bloed.

De Chinese geneeskunde ziet Bloed als een vitale substantie die zorgt voor een goede gezondheid. Met name Lever-bloed, ook wel ‘Gan Xue’ genoemd, speelt een cruciale rol. Leverbloed verspreidt essentiële voedingsstoffen door het hele lichaam.

Bloedleegte wil zeggen dat het bloed niet krachtig genoeg is om zijn voedende functie goed uit te voeren.

Bloedleegte kan voortkomen uit de spijsvertering, een zwakke energie van Milt, Lever of Nieren, onvoldoende rust of slaap, psychische of fysieke overbelasting.

Ook bloedverlies door trauma kan bloedleegte doen ontstaan.

En last-but-not-least: de menstruatie (en zwangerschap) kan een belangrijke factor spelen.

Door maandelijks bloedverlies tijdens de menstruatie en onvoldoende aanmaak van bloed in de periode erna ontstaat uiteindelijk bloedleegte.

Als de kwaliteit van het bloed niet optimaal is kun je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, zwakte, onrust, hartkloppingen, slapeloosheid, koude handen en voeten, een bleek gezicht en een bleke tong, droge en brokkelige nagels, constipatie, menstruatie met weinig bloed, of het uitblijven van de menstruatie.

Afhankelijk van het betrokken orgaan kunnen er ook andere aanwijzingen zijn voor een bloedleegte:

bijvoorbeeld krampen, spierzwakte, peesproblemen, vermoeidheid, vlekjes voor de ogen, emotionele onevenwichtigheid, menstruatie die gepaard gaat met pijn, overgangsklachten, makkelijk schrikken enz.

Bloedleegte in de Chinese Geneeskunde