Acupunctuur houdt je koel tijdens de overgang

Acupunctuur bij opvliegers. Bijna iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken, meestal zo rond de tijd dat de menstruatie stopt.  Opvliegers zijn verreweg het meest voorkomende symptoom van de menopauze. Het zijn plotselinge warmte-opwellingen, die vaak het meest intens zijn in het gezicht, de hals en het borstgebied. Het gaat gepaard met een rood gezicht, transpiratie en soms ook met een verhoging van hartslag (hartkloppingen).

Opvliegers kunnen ook  ’s nachts optreden; je kan badend in het zweet wakker worden en slaapt het liefst met je voeten bloot.

Opvliegers en nachtzweten houden verband met hormonale veranderingen in het lichaam.

acupunctuur bij opvliegers

Een yin-tekort kun je vergelijken met een tekort aan koelvloeistof. Je raakt oververhit

Tijdens de menopauze neemt volgens de traditionele Chinese geneeskunde de hoeveelheid yin in het lichaam af.  Yin wordt geassocieerd met koelte en rust. Yang wordt juist geassocieerd met warmte. Als Yin afneemt en Yang de overhand krijgt kan dat logischerwijs leiden tot hitte en opvliegers.

Met acupunctuur kun je het evenwicht herstellen bij opvliegers

Door speciale acupunctuurpunten te gebruiken kan acupunctuur de hormonale balans reguleren en opvliegers verminderen. Een mooie bijkomstigheid is dat acupunctuur de afgifte van endorfines bevordert, wat helpt om het zenuwstelsel te kalmeren. Hierdoor kan het gevoel van warmte en ongemak verminderen. Je voelt je meer ontspannen, zowel overdag als ’s nachts.

Acupunctuurpunten bij opvliegers

Er is altijd een persoonlijk behandelplan, maar een belangrijk punt voor het versterken van Yin is het acupunctuurpunt Nier 6. Dit ligt aan de binnenkant van het onderbeen.

Het heeft een koelend effect en wordt vaak gebruikt bij klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en andere symptomen die verband houden met een afname van yin.

Ik heb al heel veel vrouwen  met een goed resultaat mogen behandelen tijdens de menopauze.  De meeste vrouwen ervaren minder opvliegers.

Wil jij een afspraak maken of meer informatie? Neem gerust contact met me op.

Erwin van Putten, acupuncturist Alkmaar